Az egészségügyi miniszter férjének cégétől is vett maszkokat a német kormány

külföld
2021 március 22., 05:54

A Spiegel szerint tavaly áprilisban félmillió maszkot adott el az egészségügyi minisztériumnak a Burda GmbH, amelyben Jens Spahn egészségügyi miniszter férje, Daniel Funke vezető pozíciót tölt be. A közel 570 ezer maszkért a minisztérium összesen 909 451 eurót fizetett (darabonként 1,6 euró, mintegy 590 forint). Az ügy az egészségügyi minisztérium egyik jelentéséből derült ki, amelyet a parlament költségvetési és egészségügyi bizottságainak készített.

Daniel Funke és Jens Spahn
photo_camera Daniel Funke és Jens Spahn Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Mivel Funke lobbistaként és berlini irodavezetőként dolgozik a cégnél, az ügy miatt összeférhetetlenségi kérdések merültek fel. Ugyanakkor a cég szerint a miniszter férje egyáltalán nem tudott a tranzakcióról. A Burda hangsúlyozta, hogy a maszkokat beszerzési áron adták tovább, mert az első hullám alatt kialakult maszkhiány idején ezzel akartak segíteni a minisztériumnak, és egy centet sem kerestek rajta. A Spiegel szerint a minisztérium a maszkokat közvetlenül vette a cégtől, arra közbeszerzést sem írtak ki.

Az elmúlt két hétben már két képviselőnek is le kellett mondania a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének parlamenti (Bundestag-) frakciójából, mivel felmerült a gyanú, hogy hasznot húztak a koronavírus elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok kormányzati beszerzéséből.

A CDU-s Nikolas Löbel és a CSU-s Georg Nuesslein lemondásával a CDU/CSU-frakció létszáma tíz nap alatt 246-ról 242 főre csökkent. Két másik CDU-s politikusnak azóta más összeférhetetlenségi ügyek miatt kellett lemondania. A CSU-s Tobias Zech pedig azért mondott le a múlt héten, mert kiderült, hogy a cége Nikola Gruevszki pártjának dolgozott.

Közben vasárnap lemondott a CSU-ban betöltött pozícióiról Alfred Sauter, Bajorország volt tartományi igazságügyminisztere is, miután a nyomozók házkutatást tartottak irodáiban, arcmaszkokat is magában foglaló kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatban.

Az arcmaszk-botrányok hozzájárultak Angela Merkel pártjának a március 14-i két fontos tartományi választáson elszenvedett veszteségeihez, emellett a CDU/CSU országos választói támogatottsága egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt 33-ról 29 százalékra süllyedt, mintegy fél évvel a szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások előtt. (Spiegel/Merkur/Tagesspiegel/MTI)