Balatonvilágos az Alkotmánybírósághoz fordult egy 92 lakásos, 7 szintes vízparti társasház engedélyezett építése miatt

március 22., hétfő 15:20

Az Alkotmánybírósághoz fordult és keresetet nyújtott be a Pécsi Törvényszékhez Balatonvilágos önkormányzata egy volt úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, 7 szintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve – közölte a polgármester.

Takács Károly azt mondta, az érintett parti részt a szomszédos Club Aligával együtt nemzetgazdaságilag kiemelt területté nyilvánította egy kormányrendelet, így kaphatta meg egy társasház-monstrum az építési engedélyt március elején a Somogy Megyei Kormányhivataltól.

A polgármester szerint a beruházás magvalósítása ellentétes lenne a helyi építési szabályzattal és a vízparti építkezést szabályozó miniszteri rendelettel is, melyet az új kormányrendelet felülírt. Azt mondta, a tervezett építmény teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz. Emiatt fordult a település az AB-hoz is.

Az azonnali jogvédelmet, vagyis az engedély felfüggesztését azért kérték, mert a területen a bontási munkák elkezdődtek, így az építkezést bármikor beindíthatja az engedélyt jegyző Archibald Kft.

A 8300 m2-es állami tulajdonú ingatlan korábban úttörőtáborként, majd Erzsébet-táborként is működött. Az önkormányzat az elmúlt években szerette volna ingyenes vagyonjuttatással vagy hosszú távú vagyonkezeléssel átvenni, de a nemzeti vagyonkezelő tavaly értékesítette, a polgármester tudomása szerint 326 millió forintért.

A befagyott Balaton Balatonvilágosnál 2018. március 1-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt írta, hogy a múlt héten hivatalos levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz az ügyben, és aggályait a Miniszterelnökség felé is jelezte.

„A Balaton turisztikai fejlesztését mindenképpen támogatni kell, hiszen a térség gazdaságának fejlesztése, a munkahelyek teremtése, a minőségi és színvonalas szolgáltatások bővítése mindannyiunk érdeke. Azonban a szóban forgó beruházás véleményem szerint több szempontból is túlzó és tájidegen! A Balaton parti sávjának beépítése pedig erősen kifogásolható! Ezért a beruházás megvalósítását így biztosan nem tudom támogatni!” – írta, azt ígérve, hogy mindent el fog követni azért, hogy „a látványterveken látható betonmonstrum ebben a formában ne épülhessen meg Balatonvilágoson”. (MTI)