Önkénteseket toboroznak a kórházakba

járvány
2021 március 22., 05:21

Három-négy órás tréninget szervez a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete azoknak, akik egészségügyi szakképesítés nélkül segítenének a covidos betegeket ellátó osztályokon. A képzés a következő ismereteket nyújtja:

  • Alapismeretek a COVID betegségről
  • A védőfelszerelések helyes használata
  • A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
  • Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
  • Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
  • Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben
  • Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál

Lehetőleg fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket várnak, akik hajlandóak védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni valamelyik megyei kórházban. Legjobb esetben már beoltott vagy az elmúlt hat hónapban a betegségen átesett jelentkezőket keresnek. Ha egyik sem igaz rájuk, de vállalják a fertőzésveszélyt, nem lehetnek idősebbek 45 évesnél.

A Kamara nem garantálja, hogy aki elvégzi a képzést, azt alkalmazzák is, „ez a kórházak vezetésén és a hatóságok együttműködésén fog múlni”. A munkaidőről és a juttatásról mindenkivel külön egyeztetnek, aki munkába áll.

link Forrás

Önkénteseket keresnek a Semmelweis Egyetem klinikájának intenzív osztályára is. „Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!” - írják.

Frissítés (11:36) A Semmelweis Egyetem felhívása időközben eltűnt a honlapról. Kerestük őket, mi ennek az oka. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés (17:05) Az egyetem válaszában azt írta, azért törölték a felhívást, mert azt valójában tavaly tavasszal tették közzé, de most sokan megosztották a közösségi médiában, aktuálisként értelmezve. Ilyen típusú, nyílt önkéntestoborzás most nincs náluk, házon belüli viszont igen:

„Ugyan az egyetem dékánjai múlt héten hirdették meg, hogy az egyetemen dolgozó nem klinikus orvosok és gyógyszerészek jelentkezését várják, a brit vírusmutáció okozta megnövekedett esetszám és a prevenciós, a diagnosztikus és a betegellátással összefüggő feladatok számának növekedése miatt, de az itt jelentkezők is az egyetem más, COVID-ellátásban érintett klinikájára kerülnek. A Semmelweis Egyetemen, mint a legnagyobb hazai COVID-ellátó egészségügyi intézményben az EMMI miniszter utasításában foglaltak szerinti a betegellátás folyamatos.”

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A túlterhelődő kórházakban nagy problémát jelent a szakképzett ápolók hiánya. Az ő számuk határozza meg az egészségügy teljesítőképességének plafonját. Az önkéntesek nem helyettesítik az intenzíves szakápolókat, de a szakképzést nem igénylő feladatok elvégzésével valamelyest tehermentesíteni lehet őket.

Segédápolói feladatokra más osztályokról is vezényelnek át dolgozókat az intenzívre. Egy budapesti kórházban a gyógytornászokat és masszőröket is behívták: az év végén még önkéntesen jelentkezhettek, most már utasítást kaptak.

Bár lassan hetek óta nagyon aggasztó hírek érkeznek a kórházakból, Gulyás Gergely miniszter múlt héten álhírnek nevezte, hogy kapacitásprobléma lenne az egészségügyben.