Észak-Korea újabb rakétakísérleteket hajtott végre, de Biden továbbra is nyitott a tárgyalásokra

külföld
2021 március 24., 05:40

A hétvégén Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki nem sokkal azután, hogy két amerikai miniszter látogatást tett a dél-koreai fővárosban, Szöulban. Ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, amióta Joe Biden az amerikai elnök.

Phenjan a rakétakísérletek során olyan fegyvereket tesztelt, amikre Biden két magas rangú tisztségviselője szerint nem terjed ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalma, vagyis kilövésükkel nem sértettek ENSZ-határozatot. Ezt egy keddi, telefonos sajtótájékoztatón közölték, ahol azt is elmondták, hogy az amerikai vezetés folytatni fogja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Dél-Koreával, Japánnal és Kínával is szorosan együttműködve nyitva tartsák Phenjan felé a tárgyalások lehetőségét.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes múlt hét szerdán azt közölte, hogy a Joe Biden vezette új amerikai kormányzat megpróbálta felvenni hazájával a kapcsolatot, ám Phenjan erre mindaddig nem hajlandó, amíg az Egyesült Államok fel nem hagy az irányába folytatott „ellenséges politikával”. (Reuters/MTI)