Közelítünk Szerbiához átoltottságban

járvány
2021 március 24., 18:10

Az operatív törzs a legutóbbi információk szerint keddtől keddig méri az oltási heteket, ezért szerdánként érdemes közelebbről megnézni, hogy állunk. Az elmúlt héten naponta átlagosan 42 ezren kapták meg az első oltásukat. Ez múlt szerdán is hasonlóan alakult, előtte megközelítette az 50 ezret.

link Forrás

Keddtől keddig 444 ezer oltást adtak be, 349 ezren kaptak első oltást, 95 ezren másodikat.

György István, az oltási munkacsoport vezetője minden héten elmondja az operatív törzs tájékoztatóján, mit terveznek a következő napokra. Ha összeadjuk a múlt héten ígért számokat, 325 ezer jön ki, amit ezek szerint 119 ezerrel sikerült meghaladni, beleértve az első és második körös oltásokat is.

Igaz, az államtitkár nem bontotta ki a terv minden részletét. Ígérte a kórházi oltópontokon már rendelkezésre álló, korábban odaszállított AstraZeneca-vakcinák felhasználását, de nem derült ki, ez mekkora mennyiséget takar. Így azt sem tudni, mekkora részét magyarázza a többletnek.

Akárhogy is, 1,7 millió ember már legalább egy adag oltást kapott, így átoltottságban továbbra is nagyon jól állunk az Európai Unióban. Csak Málta előz meg minket, ha pedig nem csak uniós országokat nézünk, közelítjük Szerbiát.

link Forrás
link Forrás

Orbán Viktor azt mondta, akkor lehet először lazítani, amikor minden 65 év feletti regisztráltat beoltottak, ez pedig összességében 2,5 millió ember beoltottnál érhető el. Az eddigi tempó alapján készített becslésünk alapján április közepére érhetünk el erre a szintre, hétvégi cikkünkben pedig körüljártuk, a lakosság hány százaléka lehet most védett, és milyen messze lehet a nyájimmunitás. (A borzasztó kórházi terhelés miatt az Orvosi Kamara egyelőre inkább szigorítást javasol.)

link Forrás

György István szerint az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát sikerült mostanáig beoltani. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt is közli, hogy a különböző korcsoportok (nemcsak a regisztráltak) eddig milyen arányban jutottak vakcinához. Ebben nincsenek benne a legfrissebb adatok, a táblázat mindig néhány nappal korábbi állapotot mutat.

Ez alapján a 80 felettiek 53, a 70-79 évesek 49, és a 60-69 évesek 28 százaléka kapott oltást. Utóbbi két kategóriában vezetjük az uniós rangsort, de a 80 felettieket már több országban jóval nagyobb arányban beoltották. (Egyes országok nem szolgáltatnak ilyen adatot az ECDC-nek.)

link Forrás

György István a következő hét oltási tervéről kedden azt mondta:

  • a kedden érkezett Pfizer-szállítmányt (167 310 adag) a kórházi oltópontokra viszik, a háziorvosok átlagosan 31 idős embert küldhetnek be,
  • minden háziorvos kap 5-5 ampulla Sinopharm-vakcinát, és második körös oltásra fordítanak még 275 ezer adag Sinopharmot,
  • 21600 AstraZeneca-vakcina jut a háziorvosokhoz (praxisonként 1-1 ampulla, ami 10-10 ember beoltására elég)
  • 11200 Moderna-vakcina jut első körös oltásra (budapesti háziorvosoknak 1-1 ampulla, ami 10-10 embernek elég)

György István szerint egy hét alatt több mint 215 ezer idős embert fognak beoltani, ha mindenki elmegy: 157 ezret kórházi oltópontokon (ez tízezerrel kevesebb, mint amennyi Pfizer érkezett, nem tudni, miért), 57800-at háziorvosoknál (25 ezer Sinopharm, 21600 AstraZeneca, 11200 Moderna).

Ezen felül várható a 275 ezer második oltás, és még zajlik a rendőrök, katonák oltása is. Utóbbiakról nem mondta el, hány emberrel terveznek.

Az oltáshelyzetről további ábrákat talál vakcinaoldalunkon.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila