A magyar sportlövő válogatott nem állt ki a világkupa döntőjében, mert a csapattagok összevesztek egymással

sport
2021 március 25., 21:08

A világ összes sportlövője és sok sporthírolvasója most a magyarokon röhög, és sajnos némi joggal.

Pedig milyen pozitívan indult a sztori: az Indiában rendezett Világkupa-versenyen döntőbe jutottunk az 50 méteres, 3 pozíciós férfi csapatversenyben.

Csakhogy a döntő előtt - amikor a csapatok már bevonultak - Péni István és Pekler Zalán bejelentették, hogy ők nem hajlandók együtt lőni harmadik társukkal, Sidi Péterrel, mert szerintük szabálytalan a fegyvere. Már ez is bizarr lett volna, de a döntésüktől annak ellenére sem álltak el, hogy a nemzetközi szövetség ellenőrei szabályosnak találták Sidi fegyverét. Magyarország helyett így az Egyesült Államok lőhet majd a péntekre eltolt döntőben.

A válogatott sportlövők egy régi személyes konfliktusukat vitték ki most a világ elé. Péni és Sidi régóta ki nem állhatták egymást, a tavalyi országos bajnokságon pedig Péni óvást nyújtott be Sidi ellen egy szerinte szabálytalan puskaalkatrész miatt. Ugyanarról az alkatrészről van szó, amely miatt a mostani lebőgés is megtörtént.

Ez az úgynevezett bipod arra való, hogy ezzel támasszák meg a puskát a lövések között vagy pozícióváltáskor, de verseny alatt tilos használni. Sidi korábban is azzal érvelt, hogy ő nem támasztéknak, hanem súlyként használja a bipodját, melyet oly módon ragasztott hozzá a fegyveréhez, hogy az már nem is bipodként, hanem 150 grammos súlyként funkcionál, ez pedig már szabályos.

A két csapattárs most azt kérte Siditől a kvalifikáció után, hogy ne ragassza fel az ellensúlyként használt bipodját, de ő dafke úgy tett. Ezt a többiek csak akkor tudták meg, amikor a válogatott felvonult a Világkupa-döntőre, hogy a szervezők teljes döbbenetére közöljék, ők így nem hajlandók versenyezni. Az amerikai ESPN-nek Péni azt nyilatkozta, hogy

“Reméljük, ez az eset pozitív fényt vet Magyarországra. Amiatt, hogy képesek vagyunk kizárni valakit a csapatból, ha nem a szabályaink szerint játszik.”

Optimista várakozás, annak fényében különösen, hogy az ügyben legilletékesebb személy, a nemzetközi szövetség technikai delegátusaként jelenlévő Yair Davidovich ezt nyilatkozta:

“Ha a bipodot ragasztóval odarögzítik, onnantól az nem bipod. Ha nem mozgatható, akkor az csak egy súly. Nem a magyar csapat fog megtanítani minket a szabályokra. Ha egy puska szabályos, akkor szabályos. Ha a magyar csapat nem áll ki, az az ő problémájuk.”

(via HVG, ESPN)