Először kóstoltak űrbort francia ízlelők

Kibontották és megkóstolták azokat a bordeauxi borokat, amelyek egy évet töltöttek a világűrben.

A kísérletet francia borászatok szervezték: 12 palack bort és 320 szőlőpalántát küldtek a nemzetközi űrállomásra, hogy megnézzék, mi lesz velük. A kísérlet lényegi eleme az volt, hogy stresszeljék a palántákat, hogy a globális felmelegedéssel és a kórokozókkal szemben ellenállóbb fajtákat nemesíthessenek. De azt is megnézték, hogy a bor hogyan bírja odafent.

Bordeaux polgármestere teszteli az űrbort és a Földön érlelt párját.Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Profi borkóstolók vizsgálták meg az égbe küldött palackokat, de nagyon egyértelmű megállapításokat nem tettek. Az biztosnak látszott, hogy a súlytalanság nem ártott meg nekik. Leginkább abban volt konszenzus, hogy az űrbor kicsit idősebbnek tűnt ízlelésre a Földön maradtaknál. (france24.com)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.