Észak-Korea két rakétát is kilőtt Japán felé

Helyi idő szerint csütörtök reggel hétkor két ballisztikus rakétát is kilőttek Észak-Koreából Japán irányába. A rakéták 420 illetve 430 kilométer repülés után nemzetközi területen a tengerbe zuhantak.

Az ENSZ eltiltotta Észak-Koreát az ilyen, atomtöltetek hordozására is alkalmas rakéták tesztelésétől. Utoljára tavaly márciusban lőttek ki a tiltás ellenére ilyet, a Biden-kormány megalakulása óta ez az első alkalom. Néhány éve a Trump-kormány és Észak-Korea atomháborúval fenyegették egymást.

Kim Dzsongun egy lakásépítési programot jelent be nem sokkal a rakétakísérlet előtt.Fotó: STR/AFP

A rakétázás előtt nem sokkal az USA külügyminisztere Japánban és Dél-Koreában is tárgyalt, ahol jelezte az új amerikai kormány elköteleződését a térségbeli szövetségesei mellett. Észak-Korea és a Biden-kormány eddig hivatalosan nem kommunikáltak egymással. (BBC

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.