Gulyás Gergely szerint teljesen rendben van, hogy az oroszok késve szállítják a vakcinákat

járvány
2021 március 25., 11:52

„Nagyon örülnénk, ha az európai uniós szerződéseknél is ilyen csekély, néhány napos késések lennénk, mint ami az orosznál volt, akik utol is érik magukat” - válaszolta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arra a kérdésre, hogy terveznek-e lépni amiatt, hogy az oroszok nem szállítottak le határidőre a szerződésben vállalt vakcinamennyiségből 600 ezer adagot. (Nehéz lenne lépni, olyan egyoldalú szerződést írtunk alá.)

Gulyás szerint jövő héten hétfőn is érkezik még Szputnyik-vakcina, és így összességében 1,1 millió oltóanyagot kapunk Oroszországból.

A miniszter minden bizonnyal ismeri azt a szerződést, amelyet valamiért az ő Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra a kormány.

Ebben az áll, hogy az oroszoknak három ütemben kell leszállítaniuk kétmillió adag vakcinát. Az első ütem határideje február 21-e volt. 600 ezer adag helyett mindössze 45 600 adag érkezett, ebből 5 600 még bemutató darab volt decemberben.

A kormány ezt nem verte nagydobra, amikor reagálni kellett valamit, annyit mondtak, hogy valóban van egy kis csúszás, de az oroszok megígérték, hogy márciusban pótolják a februárban hiányzó szállításokat.

A következő határidő március 21-e, vagyis múlt vasárnap volt. Addigra a szerződés szerint 1,6 millió adag Szputnyikot kellett volna leszállítani. Nem sikerült behozni a lemaradást, sőt. Máig mindössze 855 600 darab vakcina érkezett meg, a szerződésben vállalt mennyiség 53,3 százaléka.

Gulyás szerint jövő héten hétfőn majd felmegy a leszállított mennyiség 1,1 millióra. Arról viszont megfeledkezett, hogy ez így is félmillió adaggal kevesebb a vállaltnál. Persze, így is jó, hogy jött ennyi, de a kormány az EU-ból érkezett oltóanyagoknál inkább a hiányra, mint az érkezett mennyiségre koncentrál, Gulyás a mai kormányinfón is többször kritizálta a késve és megbízhatatlanul érkező EU-s vakcinaszállításokat.

Miközben például Gulyás örömének adott hangot, hogy az oroszok így - mínusz 750 ezres, de jövő héttől is félmilliós hiánnyal - teljesítik a szerződésüet, Orbán péntek reggel az AstraZenecáról ezt mondta a közrádióban: „500 ezerrel kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik a következő két hónapban, mint ahogy egyébként arról megállapodtunk. Mit lehet tenni azonkívül, hogy az ember elmorzsol néhány dörmögő mondatot a szája sarkában? Ezek erőteljesebb, népi elemeket is tartalmazó kifejezések, ezért nem tudom most ezeket ide idézni, de meggyőződésem, hogy egész Európában ezek a mondatok hangoznak el, csak különböző nyelveken.” Ezt azzal vezette fel, hogy „a beszerzéseket, ismétlem, Brüsszel intézi, ő rendeli meg, ő osztja szét…”