Még mindig keresztben áll a Szuezi-csatornában a világ egyik legnagyobb hajója

Az elmúlt 24 órában lényegében nem sikerült elmozdítani a Szuezi-csatornát eltorlaszoló Ever Given nevű hajót (amelyen azért áll Evergreen felirat, mert így hívják az üzemeltető társaságot). 

A hajó tehát továbbra is keresztben áll a csatornában, teljesen eltorlaszolva az utat, úgyhogy egyre több teherhajó áll sorban a két kijáratnál, egyre nagyobb fennakadást okozva a világkereskedelemben.

Keresztben áll, mutatja a műhold képe is.Fotó: -/AFP

Az Ever Given kedd reggel hét óra körül, dél felől hajózott be a csatornába, Kínából a hollandiai Rotterdam felé igyekezve. Az ilyenkor szokásos rend szerint a hajón voltak a csatorna egyiptomi kalauzai is, de a főnök a kapitány maradt. 

Mintegy 24 kilométer/órás sebességgel haladtak észak felé, amikor 45 perc után a hajó keresztbe, orrával a csatorna keleti partja felé fordult. Azóta nem sikerült kimozdítani ebből a pozícióból, hiába vonultak vontató bárkákkal a környékre a csatorna munkatársai. 

Az eddigi szakértői találgatások alapján a rendkívül erős kedd reggeli szél fordíthatta meg a hajót. 

Az Ever Given a világ egyik legnagyobb teherhajója, 20 ezer konténer fér el rajta.

A Guardian gyűjtést közölt a baleset tréfás feldolgozásaiból is.
(Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.