Több mint százötven antiszemita őrjöngés szerepelt értékelésként a Google térképén Auschwitzra kattintva

külföld
2021 március 25., 15:52

Több mint 150 antiszemita komment szerepelt a Google Mapsen az auschwitzi haláltábornál. A Google Review lehetőséget ad a felhasználóknak egy helyszín értékelésére, itt pontozhatják az adott helyet, és – a koncentrációs tábor esetében is – válaszolhatnak pár sorban arra a kérdésre, hogy „mit szerettek a legjobban ebben a helyben”.

photo_camera Értékelések a Google Térképen Auschwitznál.

A térképnek ezen a felületén többek között szerepeltek a „Heil Hitler”, vagy a „kár, hogy az SS-t feloszlatták” kommentek. Ezek többségét névtelen vagy álneves felhasználók írták. A Guardian szerint 24 órával azután, hogy 153 kommentet jelentettek, a legtöbb még mindig látható. „Sajnos azt tapasztaljuk sajnos, hogy sok esetben különböző sértő vagy antiszemita bejegyzés ott marad a Google Maps értékeléseiben, mert azok az oldal üzemeltetője szerint nem sértik a felhasználói szabályzatot” – mondta a lapnak az emlékhely szóvivője.

Karen Pollock, a brit holokauszt központ vezetője szerint a Google-nek felelősséget kell vállalnia ezekért a bejegyzésekért, el kell távolítania őket, és mielőbb javítania kell a moderálási szabályzatán.