850 vakcinát küldött a kormány 36 ezer vasúti dolgozóra, tiltakozik a szakszervezet

járvány
2021 március 26., 09:22

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán jelentette be, hogy megkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók nélkülözhetetlen szolgáltatást biztosító dolgozóinak oltását. Ez a BKK, a Paksi Atomerőmű, a Magyar Villamosművek, illetve MÁV és GYSEV dolgozóit jelenti.

A Budapest-Cegléd vonalon utasforgalmi próbaüzemben elindított első emeletes KISS motorvonat halad Ceglédbercel határában 2020. március 15-én.
photo_camera Illusztráció: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Vasutasok Szakszervezete megtudta, hogy mindössze 850 adag koronavírus elleni vakcinát szánt a kormány a MÁV-Volán csoportnak, 70 adagot pedig a GYSEV-nek, tehát a csaknem 36 ezer vasutas dolgozó soron kívüli beoltására, és ezt felháborítónak tartják. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete már tegnap az operatív törzshöz fordult azzal a kéréssel, hogy emeljék a vakcinakvótát.

A megbetegedett vasutasok száma meredeken emelkedik, az elmúlt napokban is százával dőltek ki a munkából, a VSZ 1800 fertőzöttről tud.

Elvárják, hogy minden regisztrált vasutast oltsanak be, első körben azt a több ezer dolgozót, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve azokat, akik a munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az utasokkal, és nagyobb létszámban egymással is.

„Ki fogja eldönteni, hogy a 850 adag védőoltást ki kapja meg a mintegy 36 ezer vasutas közül?” – kérdezi Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Meleg méltatlannak tartja az eljárást és felelőtlenül kevésnek azt az oltóanyag mennyiséget, amit a vasúti ágazat teljes létszámára szánt a kormány, miközben azt hirdeti, hogy „beoltjuk a vasutasokat”.

Az elnök szerint még erről a 850 vakcináról sem tudni, ki, mikor, hol fogja beadni a kiválasztottaknak. A VSZ gyors és pontos információt, de mindenekelőtt kellő mennyiségű oltóanyagot követel az ágazatban dolgozók számára. Ha ugyanis a fertőzés az elmúlt hetekben tapasztalt ütemben terjed, gondok lehetnek a szolgáltatás biztosításával is, tette hozzá Meleg János.