A koronavírus miatt 2,8 tonna sajt halmozódott fel egy francia kolostorban

külföld
2021 március 26., 20:20

Vészhelyzeti online sajtvásárt indított Franciaországban egy burgundiai apátság, hogy megszabaduljanak 2,8 tonnányi sajttól, amit a koronavírus miatt nem tudtak elszállítani a rendes vevőik. A Burgundiában, Dijontól délre lévő Cîteaux-i ciszterci apátság általában éttermek és az apátság látogatói számára értékesíti a szerzetesek által helyben készített félkemény sajtot, a koronavírus miatt azonban sem éttermek, sem látogatók nincsenek, így nagyon lecsökkent a kereslet a sajtok iránt.

Most kb. 4000 darab, egyenként nagyjából 70 dekás sajttömböt szeretnének értékesíteni, mielőtt megromlik.

A kolostor
photo_camera A kolostor Fotó: Par Arnaud 25 — Travail personnel, CC BY-SA 4.0

„Megpróbáltuk elmagyarázni a 75 tehenünknek, hogy adjanak kevesebb tejet, de nem tűnik úgy, mintha megértették volna” - mondta Jean-Claude testvér, aki marketingért felel az 1098-ban alapított kolostorban.

A szerzetesek egyébként legalább 1 tonnányi sajtot szeretnének eladni keddig, és úgy tűnik, sikerülni fog, hiszen 700 kilónyi már el is kelt. Rendelni legalább két gurigával lehet, 23 euró plusz postaköltségért (23 euró kb. 8300 forintnak felel meg). A testvérek sajtja egyébként elég jó: tavaly ezüstérmet nyert egy neves versenyen a francia gasztronómia egyik fellegvárának számító Lyonban. (Guardian)