Észak-Korea azt állítja, új típusú, irányítható taktikai rakétát tesztelt

külföld
2021 március 26., 06:04

Itt a tavasz, Észak-Korea beindult: ismét rakétatesztelésbe kezdett az ország, ahogy tavaly ilyenkor is. Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) hivatalos közleménye szerint csütörtökön „két új típusú, irányítható taktikai rakétát” teszteltek, melyeket a keleti partról lőttek ki, és 600 kilométerrel odébb célba is találtak. Japán értékelés szerint valójában kb. 400 kilométert repültek.

Kim Dzsongun nem volt jelen a rakéták kilövésekor, de a tesztet felügyelő Ri Pjong Csul azt mondta a KCNA szerint, hogy az új fegyver fejlesztésének „nagy jelentősége van abban, hogy az ország megerősítse a katonai erejét, és elhárítson mindenféle, a Koreai-félszigeten tapasztalható katonai fenyegetést.”

photo_camera A rakéta kilövéséről az észak-koreai állami hírügynökség tette közzé a képet. Fotó: STR/AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján Észak-Koreának tilos lenne ballisztikus rakétákat tesztelni. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea elítélték az akciót. Ez volt az első észak-koreai provokáció azóta, hogy Joe Bident elnökké választották, néhány szakértő szerint az ország így próbál nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra a várható atomtárgyalásokhoz.

Biden azt nyilatkozta, egyeztetnek a szövetségeseikkel, és ha Észak-Korea tovább fokozza a helyzetet, akkor annak megfelelően fognak reagálni. De diplomáciai megegyezésre is hajlandó. (BBC, AP)