Novák Katalin: a Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól, de ideje volt kilépnie

POLITIKA
2021 március 26., 06:06

A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól (EPP), de ideje volt kilépnie a pártcsaládból, jelentette ki Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, családokért felelős, tárca nélküli miniszter a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének adott csütörtöki interjújában.

Novák szerint a Fidesz legnagyobb aggálya az volt, hogy a néppárt korlátozta volna a fideszes képviselőket jogaik gyakorlásában, ami elfogadhatatlan. Szerinte azonban a kilépés új helyzetet teremt, valami újnak a kezdetét, amitől azonban egyáltalán nem fél. A magyar pártnak most lehetősége nyílik arra az Európai Parlamentben, hogy képviselje a kereszténydemokrata értékeket.

„Gyakran alig lehet már megkülönböztetni egyik pártot a másiktól, és egyes országokban már nincsenek olyan pártok, amelyek kiállnának például a családi értékek mellett.”

Úgy látja, hogy a tömeges bevándorlás támogatása nem lehet az egyetlen megoldás Európa demográfiai válságára. A Fidesz megoldása, hogy támogatja a családokat és a kívánt gyermekek vállalását.

„Magyarországon konszenzus van arról, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, ahogyan mindig is volt" - jelentette ki. "A meleglobbi túl messzire ment. Azokat, akik nem minden területen a melegjogok előmozdítására törekszenek, rögtön melegellenesnek bélyegezi meg" - állította.

Az EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány miatti mentőcsomaggal kapcsolatban azt mondta: reméli, a mentőcsomag folyósítása mielőbb elindul. Magyarország eredetileg nem támogatta azt, mert nem szorult rá, de kormánya figyelembe vette, hogy más országoknak szükségük van rá.

A Fidesz jövőbeni szövetségeseiről úgy nyilatkozott: nem új frakcióval terveznek, nem a múlttal foglalkoznak, hanem előre tekintenek. Már nem kell túl sokat várni, hogy kiderüljön, milyen politikai szövetség jön létre a Fidesz részvételével. (MTI)