16 embert öltek meg Mianmarban, miután a hadsereg megüzente, hogy fejbe lőhetik a tüntetésen résztvevőket

külföld
2021 március 27., 08:00

A mianmari biztonsági erők legalább 16 tüntetőt gyilkoltak meg szombaton, egy nappal azután, hogy a puccsista hadsereg alig burkoltan megüzente, fejbe lőhetik azokat, akik az utcára mennek tiltakozni a hatalomátvétel ellen.

A fenyegetés ellenére az ország több városában is sokan utcára vonultak, mire válaszul a hadsereg éles lőszer bevetésével reagált.

Min Aung Hlaing
photo_camera Min Aung Hlaing Fotó: HANDOUT/AFP

Szombat elvben a fegyveres erők ünnepnapja az országban, de idén a tábornokok úgy ünneplik ezt meg, hogy az elmúlt hetekben már több mint 300 civilt öltek meg a katonák.

A Guardian által idézett beszámolók szerint Rangun Dala városrészében legalább négy ember meghalt, amikor a szombat kora reggel összegyűlő tömegbe a katonák belelőttek. Legalább tíz ember megsérült a helyszínen. A város más részeiből is jelentettek halottakat, helyi megfigyelők és szemtanúk szerint a katonai erőszaknak eddig legalább 16 áldozata van.

A fővárosban eközben katonai parádét tartottak, ahol a hatalmat február elején magához ragadó hadsereg részéről Min Aung Hlain ismét elmondta, hogy lesznek választások majd az országban, de azt ezúttal sem árulta el, hogy mikor. Az élőben közvetített beszédében a tábornok közölte, hogy a hadsereg a demokrácia védelmezője, és a céljuk, hogy helyreállítsák a békét az országban.

Péntek este pedig az a figyelmeztetés hangzott el a televízióban, hogy az emberek tanulhatnának az eddigi ocsmány halálokból, és hogy a tüntetéseken bárki veszélybe lehet, és hátba vagy fejbe lőhetik. Ugyan a figyelmeztetés nem mondta ki nyíltan, hogy a hadsereg tagjai tűzparancsot kaptak, és a hadsereg korábban próbált is célozgatni arra, hogy egyes halálos kimenetelű lövések a tömegből származhattak, alapvetően mégis egyértelmű üzenet volt, hogy a katonaság mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a tüntetéseket a fegyveres erők napján.