16 embert öltek meg Mianmarban, miután a hadsereg megüzente, hogy fejbe lőhetik a tüntetésen résztvevőket

A mianmari biztonsági erők legalább 16 tüntetőt gyilkoltak meg szombaton, egy nappal azután, hogy a puccsista hadsereg alig burkoltan megüzente, fejbe lőhetik azokat, akik az utcára mennek tiltakozni a hatalomátvétel ellen. 

A fenyegetés ellenére az ország több városában is sokan utcára vonultak, mire válaszul a hadsereg éles lőszer bevetésével reagált. 

Min Aung HlaingFotó: HANDOUT/AFP

Szombat elvben a fegyveres erők ünnepnapja az országban, de idén a tábornokok úgy ünneplik ezt meg, hogy az elmúlt hetekben már több mint 300 civilt öltek meg a katonák. 

A Guardian által idézett beszámolók szerint Rangun Dala városrészében legalább négy ember meghalt, amikor a szombat kora reggel összegyűlő tömegbe a katonák belelőttek. Legalább tíz ember megsérült a helyszínen. A város más részeiből is jelentettek halottakat, helyi megfigyelők és szemtanúk szerint a katonai erőszaknak eddig legalább 16 áldozata van. 

A fővárosban eközben katonai parádét tartottak, ahol a hatalmat február elején magához ragadó hadsereg részéről Min Aung Hlain ismét elmondta, hogy lesznek választások majd az országban, de azt ezúttal sem árulta el, hogy mikor. Az élőben közvetített beszédében a tábornok közölte, hogy a hadsereg a demokrácia védelmezője, és a céljuk, hogy helyreállítsák a békét az országban. 

Péntek este pedig az a figyelmeztetés hangzott el a televízióban, hogy az emberek tanulhatnának az eddigi ocsmány halálokból, és hogy a tüntetéseken bárki veszélybe lehet, és hátba vagy fejbe lőhetik. Ugyan a figyelmeztetés nem mondta ki nyíltan, hogy a hadsereg tagjai tűzparancsot kaptak, és a hadsereg korábban próbált is célozgatni arra, hogy egyes halálos kimenetelű lövések a tömegből származhattak, alapvetően mégis egyértelmű üzenet volt, hogy a katonaság mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a tüntetéseket a fegyveres erők napján. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.