Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Magyar Orvosok Szakszervezete: A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak

2021 március 27., szombat 19:04

„Nyilván lehet még 1500-at [beteget] is el tudunk helyezni ágyakon, amelyeket kinevezünk intenzíves ágynak, de ez nem jelenti azt, hogy a páciens valódi intenzív terápiában fog részesülni. A létező egészségügyi dolgozók tartalékai már elfogytak. Ha valóban valahol vannak még titkos tartalékok, akkor itt az ideje, hogy előkerüljenek ezek” - mondta az ATV-nek Daróczy Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Továbbra is akkora teher hárul a magyar kórházakra, amihez hasonlóra nemzetközi szinten sem volt példa. A koronavírussal ápolt fertőzöttek száma lakosságarányosan most Magyarországon és Bulgáriában a legmagasabb.

Még úgy is, hogy a napokban megmagyarázhatatlan módon stagnál a kórházi betegek száma (11 779). Ez azért különös, mert közben a fertőzöttek és a lélegeztetőn levők száma (1512) is növekszik.

Bár az intenzíven levő fertőzöttek számát alapesetben nem közlik, csütörtökön Gulyás Gergely miniszter sokadik kérdésünkre elárulta: aznap 1784-en voltak. A Portfolio számításai szerint a még vállalható színvonalú intenzíves ellátás eleve kompromisszumos felső határa 1800 körül lehet. Ennél több intenzíves beteg esetén jobban megoszlik a dolgozók figyelme, ami rontja a túlélési esélyeket. Ráadásul itt nem vették figyelembe azokat, akik időközben eltűntek az egészségügyből, mert nem írták alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

A kormány ragaszkodik hozzá, hogy van elég kapacitás, Orbán Viktor is rengeteg szabad ágyról és lélegeztetőgépről beszélt pénteken. Csakhogy Daróczy Gaál Ágneshez hasonlóan mások is jelezték már, köztük az Orvosi Kamara titkára, hogy nincs értelme a végtelenségig bővíteni az intenzíves ágyakat. Egy ponton túl ez az ellátás rovására megy.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán