Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Rendeletbe írta a kormány, hogy április 19-én nyitnak az óvodák és az iskolák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Gulyás Gergely miniszter pénteken még úgy fogalmazott, „a jelenlegi tervek szerint” április 19-étől járhatnak újra a gyerekek óvodába és iskolába. Ezt végül kormányrendeletbe is rögzítették, ami szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Rendeletet adtak ki a korlátozások feloldásának első üteméről is, amit szintén bejelentettek korábban. E szerint, ha már 2,5 millió ember megkapta legalább a koronavírus elleni vakcina első adagját, este 10-re tolják a kijárási tilalom kezdetét, fél 10-ig lehetnek majd nyitva a boltok, újra működhetnek a márciusban bezárt szolgáltatások. 

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Nyikos Péter/MTI/MTVA

A tíz négyzetméteres vagy kisebb vásárlótérrel rendelkező üzletekben egyszere csak egy vásárló tartózkodhat majd, a nagyobbakba pedig tíz négyzetméterenként csak egy vevőt szabad beengedni. 

A boltok kötelesek lesznek kiírni a bejáratra, hogy egyszerre hány embert tudnak fogadni, és az üzemeltető dolga betartatni a szabályt. Gondoskodnia kell arról is, hogy az odakint várakozók tartsák a másfél méteres távolságot, és legyen bent kézfertőtlenítő. 

A 14 évnél fiatalabbakat, a 65 éven felüli vásárlók és a fogyatékossággal élő emberek segítőit nem kell figyelembe venni. 

Mikorra olthatunk be 2,5 millió embert?

A jelenlegi oltási tempón alapuló előrejelzésünk szerint április első felében reális a 25 százalékos átoltottság elérése. Hivatalosan most április 8-ig vannak érvényben a korlátozások.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó