Az Egyesült Államok szerint félő, hogy a kínai kormány Tajvan elfoglalásán gondolkodik

külföld
2021 március 28., 08:57

Az amerikai kormány komolyan tart attól, hogy Kína pár éven belül megpróbálja majd az irányítása alá gyűrni Tajvant - erről beszéltek amerikai kormányzati tisztségviselők a Financial Timesnak.

Erre a következtetésre az elmúlt hónapok eseményeinek elemzése után jutott a Biden-kormány, az elmúlt időszakban ugyanis Kína a szokásosnál is agresszívebben lépett föl a Kínától a kommunista hatalomátvétel előtt elszakadt szigetországgal szemben. Legutóbb pénteken fitogtatta az erejét a kínai hadsereg, amikor 20 kínai katonai repülőgép hatolt be Tajvan légterébe. Mindez egy nappal azután történt, hogy a tajvani és amerikai kormány megállapodott a parti őrségeik együttműködéséről.

Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben.
photo_camera Hszi Csin-ping Fotó: Huang Jingwen/Xinhua

A Financial Times-nak nyilatkozó források szerint Hszi Csin-ping hamarosan harmadik elnöki ciklusát kezdheti, hatalma és legitimitása megerősítése érdekében pedig elképzelhető, hogy agresszívebben lép majd föl Tajvannal szemben.

A tajvani kormány viszont nem tart attól, hogy a közeljövőben támadásra kellene számítaniuk. Tajvani katonai tisztségviselők sem tartják kizártnak, hogy a kínai kommunista párt 2022-es kongresszusa vagy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalapításának 2027-ben esedékes centenáriuma előtt Hszi Csin-ping fontosnak tarthatja, hogy megpróbálja teljesen hatalma alá vonni a szigetországot, amelyet hivatalosan most is a Kínai Népköztársaság részének tekint a kínai kormány. Viszont Alexander Huang, aki korábban Tajvan Kínával szembeni politikájáért felelt a kormányban, azt nyilatkozta a lapnak, hogy óriási különbség van abban, hogy az amerikai és tajvani kormány mit érez veszélyesnek.

Joe Biden kormányának elég fagyos a viszonya Kínával. A két ország diplomatái Biden megválasztása és beiktatása óta a múlt héten találkoztak először, ahol kínai politikusok azzal vádolták meg az Egyesült Államokat, hogy más országokat szít fel arra, hogy megtámadják Kínát, míg az amerikaiak szerint a kínai delegáció leginkább csak nagyképűsködni jött el a találkozóra. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter akkor is beszélt Tajvan ügyéről, mint ami Hongkong autonómiájának korlátozása és az ujgurok szisztematikus és brutális elnyomása mellett mély aggodalommal töltik el az amerikai kormányt.