Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az USA

Gazdasági szankciókat jelentett be hétfőn Joe Biden amerikai elnök kormányzata a mianmari vezetéssel szemben.

Katherine Tai amerikai külkereskedelmi képviselő közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a 2013-as kereskedelmi és befektetési megállapodás keretében vállalt amerikai kötelezettségek betartását a demokratikusan megválasztott mianmari kormány visszaállításáig.

Tai szerint az, hogy a mianmari biztonsági erők békés tüntetőket, diákokat, munkásokat, szakszervezeti vezetőket és gyerekeket gyilkoltak le,  „sokkolta a nemzetközi közösséget” . „Ezek a tettek közvetlen támadást jelentenek az ország demokratikus átmenetére és a mianmariak erőfeszítéseire, hogy békét és virágzó jövőt teremtsenek” - mondta.

A külkereskedelmi képviselő a kongresszussal való együttműködése során fontolóra veszi Mianmar helyzetét a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerrel kapcsolatban, amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi program. A programban való részvétel előírja az országoknak bizonyos dolgozói jogok védelmének fenntartását, márpedig Tai szerint az arról szóló jelentések, hogy a mianmari hadsereg vezetői szakszervezeteket és munkásokat támadtak a demokráciapárti tüntetéseken való részvételükért, komoly aggályokat vetnek fel.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat, és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta 460 tiltakozót öltek meg, a halálos áldozatok közt gyerekek is vannak. Szombaton, a mianmari fegyveres erők napján 114 tiltakozó halt meg, miután előző nap a katonai rezsim arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg fejbe is lőheti a tüntetőket. Ez volt a tüntetések legvéresebb napja a puccs óta. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.