Koronavírus-számok Magyarországon 04.16.
Elhunytak + 241 Σ 24 762
Kórházban - 389 Σ 9 459
Fertőzöttek + 5 216 Σ 742 198
Tesztek + 32 023 Σ 5 065 759
Oltottak + 54 598 Σ 3 145 592

Kásler a kórházak helyzetéről: Meg se rendültünk

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„(...) Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott, más nagy nyugati rendszerek kollabáltak. Magyarországon ez nem fordult elő, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog” - mondta Kásler Miklós miniszter a HírTV-ben, amikor Bayer Zsolt arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy az ellenzék az egészségügy összeomlásáról beszél.

Kásler szerint az egészségügy felszereltségében, struktúrájában és „a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik. Azt mondta, hacsak valami egészen különös katasztrófa nem történik, amiben egész Európa megroppan, a magyar egészségügy helyt fog állni. 

Azért is érdekes, hogy Kásler éppen Lombardia összeomlását emlegette, mert ezekben a napokban egymillió főre vetítve szinte hajszálra annyi koronavírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban, mint tavaly tavasszal az észak-olasz tartományban. 

Nemcsak az ellenzék, orvosok is hetek óta arról beszélnek, hogy bár az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek, a személyzeti kapacitás hiányai miatt egyre nehezebb megfelelő ellátást biztosítani a betegeknek. Múlt héten az ózdi kórház vezetője azt mondta: „Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk". Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt hazugságnak nevezte

Kásler dicsérte a kormányt, amiért időben szigorított, szerinte enélkül 3-4 hét alatt megduplázódott volna a halottak száma. 

Valójában a kormány másfél hónap előnyt adott a brit mutációnak. Orbán Viktor február 25-én jelentette be a járvány legnehezebb heteinek érkezését. Müller Cecília tisztifőorvos ennél is korábban, február 18-án közölte, hogy itt a harmadik hullám. Az új intézkedések mégis csak március 8-án léptek életbe. 

Kásler azt is mondta, hogy május végén, június elején már határozottan lehet enyhíteni a korlátozásokat, ha nem történik semmi váratlan.