Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A WHO főigazgatója szerint a koronavírus eredetét tovább kell vizsgálni

járvány
2021 március 30., 17:10

További vizsgálatot szorgalmazott Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója arról az elméletről, ami szerint a koronavírus-világjárványt okozó vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki, és bírálta Kínát, amiért korlátozta a nemzetközi szakértők hozzáférését az elsődleges adatokhoz.

photo_camera Fotó: Christopher Black/WHO/AFP

Az első Covid-19-fertőzötteket a közép-kínai Vuhanból jelentették 2019 végén. A vírus eredetét január 14. és február 9. között Kínában vizsgáló szakértők úgy vélték, hogy az a legkevésbé valószínű elmélet, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz viszont a hivatalosan most ismertetett jelentésükkel kapcsolatban azt mondta, a feltevés „további vizsgálatot igényel, feltehetően újabb (különböző területekre) szakosodott szakértők küldöttségeivel”, amiket kész elküldeni.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta, a nemzetközi szakértők „beszámoltak az elsődleges adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos nehézségeikről”, és a főigazgató általában ritkán bírálta nyilvánosan, ahogyan Peking a közös vizsgálatot kezelte.

Kína nem volt hajlandó átadni az első Covid-19-esetekről az adatokat a WHO helyszínen vizsgálódó szakértőinek, ezt a csoport egyik tagja is nehezményezte korábban. Kína ezzel potenciálisan megnehezítette a járvány kitörési módjának megismerését.

„Teljességgel lehetséges, hogy már voltak Covid-19-fertőzöttek 2019 novemberében vagy októberében Vuhan körül”, ami arra enged következtetni, hogy a betegség már terjedt azelőtt, hogy dokumentálni kezdték – közölte Peter Ben Embarek, a WHO-küldöttség vezetője.

A kiszivárgott jelentés szerint a szerzők „valószínűnek-nagyon valószínűnek” tartják a vírusnak köztes állat révén az emberre való átkerülését, míg a laboratóriumi incidens eshetőségét „rendkívül valószínűtlennek” minősítették.

A tanulmány elsődlegesként kezeli azt az általánosan elfogadott elméletet, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe. A szóba jöhető állatok között szerepel a házimacska, a nyúl, a nyérc, illetve a tobzoska és pézsma borznyest.

A szakértők a gazdaállatról közvetlenül az emberi szervezetbe kerülést „lehetséges-valószínű” kategóriába sorolták. Azt az elméletet sem zárták ki, ami szerint a vírus fagyasztott hússal került Kínába, ezt is „lehetségesnek” nevezték. (Peking is ezt támogatja.)

A jelentés javasolja a kutatás folytatását, de nem tartja valószínűnek, hogy egy laboratóriumi baleset során fertőződött volna meg ember az új koronavírussal. Donald Trump volt amerikai elnök kormányzata ez utóbbi elmélethez ragaszkodott, Kína pedig hevesen tagadta ez a lehetőséget.

A világjárványnak eddig legalább 2,79 millió halálos áldozata volt, amióta az első Covid-19-fertőzötteket 2019. december végén jelentették Vuhanból. Az AFP hivatalos közléseken alapuló számításai szerint a világban eddig több mint 565 millió adag, Covid-19 elleni vakcinát adtak be 179 országban és területen. (MTI via AFP)