Brazília mindhárom fegyveres erejének parancsnoka faképnél hagyta Bolsonarót

külföld
2021 március 30., 18:36

A hadsereg, a tengerészet és a légierő vezetői, Edson Leal Pujol tábornok, Ilques Barbosa admirális és Antonio Carlos Bermudez dandártábornok egyszerre nyújtották be lemondásukat. A három parancsnok azután távozik a vezérkarból, hogy Jair Bolsonaro az egészségügyi miniszter után kirúgta Fernando Azevedo e Silvát, a védelmi minisztert is.

Brazília történelmében egyedülálló az ilyesmi, korábban soha nem fordult elő, hogy mindhárom haderő vezetője egyszerre hagyja ott a hivatalát az elnökkel támadt nézeteltérés miatt. Ráadásul sajtóhírek szerint a három főkatona találkozója az újonnan kinevezett védelmi miniszterrel „drámai és heves” volt. A hivatalos tájékoztatás szerint mindhármuk posztjára találnak majd megfelelő embert.

Bolsonaro fogadja a most lemondott Pujol tábornok tisztelgését 2019-ben, a brazil fegyveres erők napján
photo_camera Bolsonaro fogadja a most lemondott Pujol tábornok tisztelgését 2019-ben, a brazil fegyveres erők napján. Fotó: SERGIO LIMA/AFP

A lemondások és a korábbi védelmi miniszter kirúgása mögött Eliane Cantanhede, egy elismert brazil újságíró információi szerint az áll, hogy Bolsonaro nagyobb befolyást szeretett volna magának a haderőkön belül, ám Silva ellenállt, és világossá tette, hogy a hadsereg az alkotmánynak tartozik hűséggel, nem az elnöknek.

Pujol tábornok már többször kritizálta a hadseregben megjelenő politikai szándékokat, és nyilvánosan követelt szigorúbb intézkedéseket a koronavírus-járvány megelőzése érdekében. Brazíliában különösen nagy pusztítást végzett a vírus, mostanra több mint 314 ezer ember halt meg miatta, míg Bolsonaro sokáig nem vette komolyan a fenyegetést.

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban
photo_camera Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban. Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

„Nagyon fontos lépés a mai, mert azt mutatja, hogy jelentős ellenállás van a fegyveres erőkben Bolsonaro autoriter projektjével szemben" – írta Cantanhede. Bolsonaro egyébként maga is katonai múlttal érkezett a politikába, 1988-ban tüzérszázadosként szerelt le, hogy indulhasson az önkormányzati választásokon, városi tanácsosi posztért Rio de Janeiróban.

A Guardiannek nyilatkozó Thomass Traumann, egy Rio de Janeiróban élő korábbi miniszter szerint valóban történelmi, ami most zajlik Brazíliában.

„Leváltani a hadsereg vezetését egy ilyen országban, egy ilyen vezetés alatt, mint amilyen Bolsonaroé, nem normális dolog. Eddig csak retorikában tartott az autoriter vezetés felé az elnök, de ha leváltja a védelmi minisztert, és a saját emberét ülteti oda, akkor az jelentős lépés a megvalósításban.

Ha Bolsonaro elveszíti a választást, és kialakul valami hasonló helyzet, mint a washingtoni Capitoliumnál, hogyan reagál majd a hadsereg? Ez a legnagyobb kérdés számomra” – mondta.

Brazíliában jövőre lesznek választások. A regnáló elnök második ciklusa az elrontott víruskezelés miatt is veszített esélyeiből, ráadásul időközben nemezisét, Lula da Silvát, a korábbi baloldali elnököt felmentették a korrupciós vádak alól, és sokan várják az újraindulását.

Eliane Cantanhede szerint a lakosság 30 százaléka még mindig elkötelezett támogatója az elnöknek, ám az elutasítottsága is nagyon magas, nagyjából a lakosság felében érzékelhető. Az újságíró szerint a katonaság befolyásolására tett kísérlet is azt mutatja, Bolsonaro gyenge, és sarokba van szorítva. (Guardian)