52 ezer zenei rendezvény maradt el, a zeneipar egy újranyitási tervet szeretne

KULTÚRA
2021 március 31., 16:20

„Egy éve töltjük mindennapjainkat a COVID árnyékában, hol lazítással, hol a legszigorúbban meghúzott korlátozásokkal. Ez alatt az idő alatt 52.000 zenei rendezvény maradt el, ami miatt sok ezer zenész és szakember vesztette el a megélhetését részben vagy egészben, ráadásul a nyitás még messze van és nyárig várhatóan további 40.000 zenei esemény nem fog megvalósulni” – olvasható a Music Hungary szövetség közleményében.

„A döntéshozóknak fel kell ismerni, hogy a kultúrát meg kell menteni ahhoz, hogy a társadalom egyben maradjon. Ehhez három alapvető dologra van szükség: tervezhetőségre, azonnali és hatékony állami segítségre és az 5%-os kulturális áfa bevezetésére” – mondta Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy „a kulturális szektor és a vendéglátás már olyannyira végveszélyben van, hogy nem az a kérdés, mikor nyithatnak, hanem az, ki lesz, aki még nyitni tud”.

A szövetség közleményében úgy fogalmaz, hogy „a rendezvényszervezők és a közreműködők számára kiemelten fontos, hogy az újranyitás tervezhetően történjen, mert egy koncertet, főleg egy fesztivált nem lehet pár hét alatt megszervezni, és ha a szakma nem lát előre, augusztusig várhatóan újabb 40.000 zenei rendezvény marad el, amelyből szerintük akár 20.000 megmenthető lenne”.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy hozzanak nyilvánosságra egy tervezhető menetrendet a rendezvények számára, példának pedig felhozták az Egyesült Királyságot, ahol három héttel ezelőtt mutattak be egy hasonló ütemtervet.

A Music Hungary Szövetség külön munkacsoportot alakított, és együttműködik a kormányzati szervekkel, hogy „egy hatékony és biztonságos zenei-kulturális újranyitási tervet dolgozzanak ki”. Azt írják, „három fő hívószóként a tervezhetőséget, a kulturális piac szereplőinek nyújtott azonnali állami segítséget és a kulturális áfa bevezetését határozták meg”, az áfacsökkentés kérdésében pedig „megnyerték maguknak Demeter Szilárdot”.