A Google Maps hamarosan alapból a legkevesebb kibocsátással járó útvonalat fogja mutatni az autósoknak

közlekedés
2021 március 31., 05:12

A Google Maps a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonal felé fogja terelni a szolgáltatást használó sofőröket. A tervek szerint a térkép- és útvonaltervező szolgáltatás algoritmusa az ajánlott útvonal megtervezésekor az elérhető közlekedési adatok alapján figyelembe fogja venni azt is, hogy melyik útvonal a legkevésbé ártalmas a klímának, és azt fogja javasolni. A funkció hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban, de bejelentésük szerint készülnek a globális bevezetésére is, írja a BBC.

photo_camera Fotó: HALIL SAGIRKAYA/Anadolu Agency via AFP

A funkció bevezetése után a legkevesebb kibocsátással járó út lesz az alapértelmezett út a Google Maps útvonaltervezőjében, amíg a felhasználó ki nem kapcsolja ezt a funkciót. Ha egy alternatív útvonal lényegesen gyorsabbnak ígérkezik, akkor a Google azért fel fogja hívni erre a lehetőségre a felhasználók figyelmét, és mindkét útvonalnál megmutatja a várható kibocsátási mennyiséget is.

A Google Maps termékfejlesztési igazgatója, Russel Dicker elmondása szerint arra jutottak, hogy az ajánlott útvonalak nagyjából felénél lenne kevesebb kibocsátással járó alternatíva, ami semmivel vagy szinte semmivel lenne csak hosszabb a sofőrök számára.

Júniustól a Google arra is figyelmeztetni fogja az autósokat, ha olyan zónán hajtanának át, ahol bizonyos típusú, nagyobb kibocsátású autók forgalmát már korlátozták. Ilyen zónákra már Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is akad példa.

A Google Maps ezen kívül azt tervezi, hogy jobban összevonja azt a felületet, ahol az autós utazást a kerékpáros, gyalogos, tömegközlekedéses alternatívákkal lehet összehasonlítani, ezek ugyanis jelenleg külön kattintás után, egyesével érhetőek el.