A YouTube kísérletképp nem fogja mutatni egyes videók alatt a negatív visszajelzések számát

TECH
2021 március 31., 06:25

A Google tulajdonában lévő YouTube bejelentette, hogy kísérletképpen elkezdik elrejteni a nemtetszést kifejező "dislike" értékeket egyes videók alól, mivel megszaporodtak a dislike-csürhék által elkövetett kampányszerű támadások, azaz amikor előre egyeztetett módon szálltak meg tömegek egy-egy csatornát vagy videót, és ott koordináltan értékelték le a videókat. A cél ezzel a tartalom-előállítók jóllétének védelme a cég közleménye szerint.

link Forrás

Az új rendszerben a szerkesztői YouTube Studio oldalán a videót feltöltő felhasználó ugyanúgy látni fogja a pozitív és negatív reakciók számát, ugyanakkor a publikusan elérhető videónál csak a pozitív érték fog látszódni. A YouTube közleménye szerint ugyanis néha már csak az is elég volt egy nagyobb spontán dislike-kampányhoz, hogy egy videónál nőni kezdett a negatív visszajelzések száma, mire válaszul még többen elkezdtek csak ezért negatív visszajelzéseket nyomni.

A pozitív és negatív értékelési funkció a YouTube szerint alapvetően azért került be a rendszerbe, hogy a tartalmakat előállító felhasználók hasznos visszajelzéseket kapjanak munkájuk minőségéről, de a videómegosztón a negatív visszajelzésekkel való visszaélés időnként már zaklatásszerűen történik a cég szerint.

Mint a Verge megjegyzi, nemrég az Instagram is elkezdte elrejteni a lájkok számát, hogy ne legyen annyira hangsúlyosan jelen az oldalon.

A YouTube egyelőre általuk kiválasztott videók alatt tünteti el a dislike-ok számát, azt nem tudni, hogy mikortól lesz ebből általános modell.