288 dolgozó fertőződött meg az Operaházban, Ókovács Szilveszter szerint ez normális

járvány
2021 április 01., 15:40

Az Origóra írt publicisztikát Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója, hogy válaszoljon a Magyar Narancs korábbi cikkére, amiben a Narancs megírta, hogy az elmúlt 1 évben összesen 288, az Operában dolgozó vagy ott fellépő ember fertőződött meg koronavírussal. A Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete ráadásul Ókovácsot is hibáztatja a történtekért, az igazgató ugyanis a november 11-i járványügyi korlátozások életbelépése után sem állította le a nagy létszámú próbákat és az online előadásokat, csak a közönség jelenlétében tartott fellépéseket szüneteltette.

Egészen a márciusi újabb szigorításokig zajlottak a próbák az intézményben, közben 2020. szeptember és 2021. március 10. között 234 fő kapta el a koronavírust, és 8 munkatársat gyanúsnak találtak. A 234 fertőzött java az operaházi előadásokat prezentáló művészek közül került ki: az énekkarból 61, a zenekarból 57, a balettkarból 45 fő. A fertőzés majdnem az énekkar felét érintette, 43 százalékuk lett beteg, a balettkarnak 32, a zenekarnak 30 százaléka. A többi fertőzött külsős fellépő volt, ezek adják ki együtt a 288 fertőzöttet.

Ókovács Népirtás az Operában, avagy ki kér egy cikk Narancsot? című publicisztikájában azzal védekezett, hogy „236 esetből kevesebb mint 10 igényelt kórházi ellátást. 236 eset a dolgozók mintegy 20%-a, a magyar társadalom bizonyított és látens fertőzöttségének összegétől nem tér el. Rengeteget tesztelünk, ezért rengeteg tünetmentes személyt is kiszúrunk. Kollégáink tömegközlekednek, járnak boltba, gyerekeik iskolába, van házastársuk, rokonuk, barátjuk, aki máshol dolgozik – mint mindenkinek, tehát a veszélynek ők is mindenhol ki vannak téve, akár jobban is, mint az Operában”.

Ókovács a Magyar Narancs újságíróját is szidta, azt írta, kérdéseit csak az Operaház központi ímélcímére küldte el, és hogy amikor megismerte az újságírót, az „Nagy-Magyarországot ábrázoló műbőr dzsekit” viselt, és „a Jobbiktól jobbra állt”.

Az igazgató szerint ráadásul a Magyar Narancsot csak akkor érdekli az Opera, ha botrányt szimatol, és „a Magyar Narancs nevű sajtótermék az Operában működő militáns szakszervezet üzemi hírharsonájaként működik”. (via hvg.hu)