A WHO szerint „elfogadhatatlanul lassú” az oltás Európában

járvány
2021 április 01., 19:23

„Elfogadhatatlanul lassúnak” nevezte az oltások kiosztását az Európai Unióban Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európáért felelős igazgatója. Kluge megjegyezte, hogy a fertőzöttek száma az egész EU-ban növekszik minden korcsoportban, leszámítva a 80 év fölöttieknél. Ez egyrészt jelzi, hogy a legveszélyeztetettebbeknél működik az oltás, a vakcinák lassú gyártása, engedélyezése, szállítása és beadása azonban védtelenül hagyja a fiatalokat.

Kluge szerint létfontosságú az oltási programok felgyorsítása az Európai Unióban, hiszen a közösség nemcsak Izrael, de Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mögött is elmarad. Az EU lakosságának jelenleg kb. 10 százaléka van beoltva, és 4 százalék kapta már meg mindkét dózist.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke annyit már elismert, hogy „alábecsülték a vakcinák tömegtermelésével járó nehézségeket”, Leyen számos kritikusa szerint azonban ennél bőven többről van szó, egyszerűen nem bástyázták körül megfelelően az EU igényeit és jogait a nagy vakcinagyártókkal kötött szerződésekben, bizonyos gyártóknak pedig nemhogy megkönnyítették volna, de meg is nehezítették a piacra lépést az EU-ban. (Independent)