Életbe lépett az orosz apptörvény, az okoseszközöket csak előtelepített alkalmazásokkal árulhatják

külföld
2021 április 01., 09:12

Csütörtöktől csak olyan okostelefont, számítógépet és más okoseszközt lehet árulni Oroszországban, amelyre már eleve telepítve van néhány hazai cég appja - írja a Reuters. Az új törvény értelmében azok a kereskedők, akik erre nem hajlandók, nem forgalmazhatnak ilyen termékeket. A cél papíron az, hogy az orosz IT cégek fel tudják venni a versenyt olyan óriásvállalkozásokkal, mint a Google vagy a Facebook.

Moszkva egyre intenzívebben szeretné átvenni az ellenőrzést az internethasználat felett, és kevésbé függne külföldi cégektől és országoktól. Az apptörvényen kívül más tervezetek is napirenden vannak, köztük olyan, ami moszkvai iroda nyitására kényszerítené a külföldi vállalatokat, illetve olyan, ami adókedvezményekkel segítené az orosz IT cégeket.

Az Apple először ellenállt, de végül behódolt, és már az iPhone telepítése során javasolni fogja az orosz appok telepítését. Magát a törvényt Oroszországban úgy is emlegették, hogy „az Apple elleni törvény”.

Az apptörvény az április elseje után gyártott okostelefonokra, tabletekre, okostévékre, laptopokra és PC-kre vonatkozik. A „javasolt” appok között van böngésző, keresőmotor, térképek, navigációs alkalmazások és a Visa és a Mastercard ellen létrehozott nemzeti fizetőeszköz, a Mir.