Ókori emlékműre graffitiztek a III. kerületben

bűnügy
2021 április 01., 16:34

Ókori emlékmű megrongálása miatt folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitánysága három elkövetővel szemben, akik 2021. március 31-én, 16 óra 25 perc körül egy III. kerületi emlékművet fekete festékkel lefújtak - írja a police.hu. A rendőrök lakossági bejelentésre érkeztek a helyszínre, és ott is találták még a három elkövetőt, egy 18 éves és két fiatalkorú graffitist.

Mindhárman beismerték tettüket, rongálás miatt indult ellenük eljárás.

photo_camera Fotó: police.hu

Óbudán szerencsére elég sok ókori építészeti emlék található a környék római múltja miatt, az azonban a rendőrség közleményéből nem derül ki pontosan, hol fújtak a fújók. Aki a fenti kép alapján felismeri a helyet, írja meg a sarkadizs@444.hu címre, és frissítem vele a posztot. Köszönöm!

UPDATE 18:58

Olvasónk, Attila már írt is, és szerinte a Kórház utca 7. szám előtti romkert, azaz a porta praetoria szerepelhet a rendőrségi fotón. Ebben az esetben egyébként a képen látható, összefirkált kövek talán nem is ókoriak, hanem csak a rekonstrukció során építették be őket.

Nem sokkal később egy másik olvasónk, Dani is megerősítette az infót, ami már két független forrás, szóval asszem, kijelenthetjük, hogy tényleg ott történt.

UPDATE 21:30

A helyreállításban is résztvevő Mezős Tamás azt írta, 1988-ban készült el a bemutatás, a régész Németh Margit, az építészek Hajnóczi Gyula és Mezős Tamás voltak. A fal nem, csak az alapozás és a kisebbik kapu boltozatának a záróköve eredeti.