Több mint 40 gyereket öltek már meg a katonák Mianmarban

Legalább 43 gyereket ölt már meg a mianmari hadsereg a puccselllenes tüntetések során, írja a Save the Children gyerekjogi szervezet jelentése alapján a BBC. A szervezet rémálomszerűnek nevezte a helyzetet. A legfiatalabb ismert áldozat mindössze hétéves volt. Helyi civil szervezetek szerint a hadsereg erőszakos fellépésének eddig 536 halálos áldozata volt. 

Fotó: HANDOUT/AFP

Az ENSZ mianmari különmegbízottja közben egy közelgő vérfürdőtől tart, miután az utóbbi napokban egyre hevesebbek az összecsapások a hadsereg, illetve a határterületeken élő etnikai alapú milíciák között. 

Mianmarban két hónapja szerveznek tömegtüntetéseket, miután a hadsereg megpuccsolta az ország kormányát. A puccs előzményeiről korábban részletesen is írtunk. A puccs ellen már az első napokban több tízezren mentek utcára, a hadsereg pedig az idő múlásával egyre erőszakosabban reagált a tiltakozásokra. Múlt szombaton több mint száz ember vesztette életét, amikor a hadsereg az ország több pontján is éles lőszerrel lőtt a tömegbe. 

Szemtanúk beszámolója szerint a katonák ezen kívül minden ok nélkül lőttek rá utcán lévő emberekre, és voltak, akiket a saját otthonukban öltek meg. 

Ez történt a hétéves Khin Myo Chit esetében is, aki apjához próbált odarohanni, amikor a katonák megszállták a család otthonát.  De a feltételezések szerint egy 14 éves fiút is az otthona közelében öltek meg a katonák, egy 13 évest pedig akkor, amikor az utcán játszott. 

A Save the Children figyelmeztetése szerint sok gyerek szenvedhetett sérüléseket is. Tudnak például egy egyéves gyerekről, aki a szemén sérült meg, miután a katonák meglőtték egy gumilövedékkel. 

A civilekkel szembeni erőszak miatt több nyugati ország is szankciókat vetett ki a mianmari hadsereg magas beosztású tagjaira, illetve a hadsereg által fenntartott gazdasági érdekeltségekre.