Levélben kérik az egyházak, hogy vegyék előre a lelkészeket az oltási tervben

egyház
2021 április 03., 14:27
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2020. január 19-én
photo_camera Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban, 2020. január 19-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Húsvét alkalmából nyilatkozatot adott az MTI-nek Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Fabiny arról beszélt, hogy bár az idei húsvétkor üresek a templomok, de Jézust nem lehet bezárni a templomba, mert ő a "templomnál is nagyobb", a lelkészek pedig ilyen körülmények között is folyamatosan végzik szolgálatukat.

"Szeretném, ha megértené a társadalom, hogy a lelkészeink heroikus munkát végeznek, és ahogy az orvosoknak, ápolóknak, rendőröknek, katonáknak és pékeknek, úgy nekik is kijár a dicséret" - mondta a püspök, aki szerint a lelkészek ugyanúgy az életüket kockáztatják, amikor elmennek a betegekhez vagy amikor temetnek.

Fabiny elárulta azt is, hogy épp emiatt a katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben. Természetesen valamennyi egyház lelkészeinek oltását együttesen kérik.

A püspök hozzátette, hogy egy éven keresztül semmilyen privilégiumot nem kért az egyház a papjainak, most azonban úgy gondolják, hogy "amennyire méltányos a tanárok oltása, ugyanannyira indokolt a lelkészek védettségének biztosítása is, hogy végezhessék a szolgálatot, amelyre olyan nagy szüksége van a társadalomnak."

Fabiny szerint komoly feladat vár az egyházakra a társadalom lelki egészségének helyreállításában is, mivel a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány depresszióssá tette a társadalmat, és az ebből való felépülésben az egyházak sokat tudnak segíteni.

Kiemelt videóink