Urbi et Orbi: Ferenc pápa botrányosnak nevezte a járvány alatti fegyverkezést, és méltányos vakcinaelosztást kért

Megtartotta hagyományos, húsvéti miséjét a pápa a vatikáni Szent Péter bazilikában, majd apostoli áldást mondott Rómára és a világra. Ferenc pápa a beszédében a vakcinák gyorsabb szállítását sürgette, különös tekintettel a szegény országok számára, a fegyveres konfliktusokat és a járvány alatti fegyverkezést pedig egyenesen botrányosnak nevezte. A szokásos százezres tömeg helyett most csak kb. 200 ember volt jelen, de milliók követték az Urbi et Orbi élő közvetítését.

Ferenc pápa vigasztalást kért Istentől a betegek, a gyászolók és a munkanélküliek számára, és arra biztatta a hatóságokat, hogy a legnagyobb szükséget szenvedő családoknak biztosítsanak tisztességes ellátást. 

Méltatta az egészségügyben dolgozókat és felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkire szükség van a járvány legyőzéséhez.

Arra kérte az egész nemzetközi közösséget, hogy a globális felelősségvállalás jegyében kötelezzék el magukat amellett, hogy az oltások minél hamarabb eljussanak mindenhova, különösen a legszegényebb országokba.

Ferenc pápa áldást oszt a húsvéti misén a Szent Péter bazilikában 2021. április 4-én.Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

A pápa, aki számos alkalommal követelte már a leszerelést és az atomfegyverek teljes tilalmát, azt mondta: „A világon még mindig túl sok a háború és túl sok az erőszak! Az Úr a mi békénk, segítsen nekünk legyőzni a háború gondolkodásmódját.”

A katolikus egyházfő konkrét konfliktusövezetekről is beszélt. 

Külön magasztalta a mianmari fiatalokat, akik „elkötelezettek a demokrácia támogatása és hangjuk békés hallatása mellett”. 

Ferenc békét szorgalmazott Afrika több területén, köztük az észak-etiópiai Tigré régióban és a mozambiki Cabo Delgado tartományban. Szerinte a jemeni válságot „fülsiketítő és botrányos csend fogadta”. Felszólította az izraelieket és a palesztinokat is arra, hogy „fedezzék fel újra a párbeszéd erejét”, hogy elérjék a kétállami megoldást, ahol mindketten békében és jólétben élhetnek egymás mellett. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó