Vera Jourová a Spiegelnek: Igenis beteg a magyar demokrácia

eu
2021 április 04., 10:15

Az Európai Bizottság alelnöke fenntartja azon véleményét, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával, annak ellenére is, hogy emiatt igen heves támadások érték az Orbán-kormány részéről, többek közt azzal is számtalanszor megvádolták, hogy gyűlöli a magyarokat. A cseh politikus erről a Spiegelnek adott interjújában beszélt, amit a HVG szemlézett.

Az interjú témája alapvetően az volt, hogy Kína és Oroszország hogyan próbálja dezinformációval elárasztani az európai országokat, és hogy Jourová milyen lépéseket tervez ez ellen, mint értékekért és átláthatóságért felelős biztos. Emellett természetesen a magyar és lengyel kormánnyal szemben gyakran megfogalmazott kritikája is szóba került.

A Bizottság alelnöke továbbra is úgy gondolja, hogy beteg a magyar demokrácia, amit az is bizonyít, hogy a jogállam bizonyos fontos részei egyszerűen hiányoznak.

Elég arra gondolni, hogy mennyire szabad a sajtó, illetve hogy mekkora mozgásteret élvez a civil szféra. Ezt az űrt a közösségi média sem tudja betölteni, mert azon keresztül hatalmas mértékben terjed a dezinformáció, ahogy azt a járvány megmutatta.

Vera Jourová az EP-ben egy plenáris ülésen 2020 novemberében.
photo_camera Vera Jourová az EP-ben egy plenáris ülésen 2020 novemberében. Fotó: OLIVIER MATTHYS/AFP

Ami a jogállamisági mechanizmust illeti, Jourová örül, hogy lett ilyen eszköz. Lehetőség szerint már az év vége előtt bevetik, de egyelőre az Európai Bíróság véleményére várnak az ezügyben benyújtott magyar és lengyel panaszról. Addig a Bizottság kidolgozza az alkalmazás irányelveit.

Az alelnök úgy gondolja, hogy az EU ezidáig még nem tudott olyan hatásos fegyvert bevetni a demokrácia védelmében, mint a jogállamisági mechanizmust. Az ítélet birtokában várhatóan igencsak keményen tudnak majd fellépni az érintett kormányokkal szemben, de elmondta, nem szabad, hogy a szankciók a polgárokat sújtsák.

Hozzátette azt is, hogy nem egyes országokat kívánnak kipécézni, hiszen az összes kormány ténykedését figyelik. Azonban közismertek az idevágó bajok a magyaroknál és a lengyeleknél. Nem véletlenül zajlik mindkét kormány ellen eljárás a 7-es cikkely alapján, bár elismerte, hogy az megfeneklett. Jourová rémálma pont az, hogy ugyanerre a sorsra jut az új lehetőség, mármint hogy megvonják az anyagi támogatást, ha valamely tag megszegi a közös normákat. Ezért fontos az alapos előkészítés - hangsúlyozta.