A holland rendőrség letartóztatott egy férfit, aki ellophatta a 21 millió eurót érő Van Gogh és Hals festményeket

MŰVÉSZET
2021 április 06., 20:02

A holland rendőrség letartóztatott egy 58 éves holland férfit, annak alapos gyanújával, hogy közel 21 millió euró értékben lopott el Van Gogh és Hals műveket tavaly.

Vincent Van Gogh A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményét tavaly márciusban lopták el az Amszterdamhoz közeli Singer Laren Múzeumból. A műkincstolvaj egy kőtörő kalapáccsal zúzta be a koronavírus-járvány miatt zárva tartó intézmény ajtaját, és magával vitte a kis méretű, de közel 6 millió euró értékű festményt.

A múzeum ajtaja a lopás után, március 30-án.
photo_camera A múzeum ajtaja a lopás után, 2020. március 30-án. Fotó: Caspar Huurdeman/ANP via AFP

Frans Hals Két nevető fiú című képét pedig augusztusban lopta el valaki a Leerdamban található Hofje van Mevrouw van Aerden múzeumból. Azt a képet ráadásul már 1988-ban és 2011-ben is ellopták korábban, értékét mintegy 15 millió euróra becslik.

A férfi lakásában házkutatást tartottak, de az említett festményeket nem találták meg nála. Mindkét mű ügyében hónapokig intenzíven nyomozott a holland rendőrség. „A keresés változatlanul folytatódik - közölte a rendőrség. - Ez a letartóztatás fontos lépés a nyomozásban.”

A Van Gogh képről az első komoly fülest két hónappal a lopás után kapta Arthur Brand művészeti nyomozó: két, a festmény meglétét igazoló fényképet kapott, azt a New York Times aktuális címlapja mellett lefotózva.

Brandet - akit a művészeti világ Indiana Jonesaként tartanak számon, mert már több elveszett festménynek a nyomára bukkant - akkor azt mondta, hogy a fényképek „maffiakörökben keringtek”, és egy olyan forrás adta át neki, amelyet nem volt hajlandó azonosítani. A fotók alapján a festmény alján karcolás keletkezett, valószínűleg a lopás során sérült meg a vászon. (Guardian)

Ezt a Van Gogh festményt lopta el a műkincstolvaj.
photo_camera Ezt a Van Gogh festményt lopta el a műkincstolvaj. Fotó: JEROEN JUMELET/AFP