Az EMA cáfolja, hogy már találtak volna összefüggést az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

járvány
2021 április 06., 18:07

Egy kedden megjelent interjúban Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője azt mondta, hogy az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződéses esetek között van összefüggés. Pár órával később frissítették az olasz Il Messaggerón megjelent cikket, és változtattak Cavaleri nyilatkozatán. Ebben már úgy fogalmaz: egyre nehezebb azt állítani, hogy nincs összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

Az EMA az AFP-nek délután eljuttatott közleményében már cáfolta, hogy találtak volna ok-okozati összefüggést az AstraZeneca vakcina és a ritka, de súlyos vérrögképződéses esetek között. A hatóság hangsúlyozza, hogy a vizsgálat még tart és egyelőre nem született meg a végkövetkeztetés. De még mindig nem tudják, hogy mi okozza ezt a reakciót az agyban.

Az AstraZeneca újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinái egy nyíregyházi hűtőkamrában 2021. március 17-én
photo_camera Az AstraZeneca újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinái egy nyíregyházi hűtőkamrában 2021. március 17-én Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az EMA 14, március 22-ig bekövetkezett agyi vénás sinus trombózis (CVST) esetet vizsgál, melyek az AstraZeneca vakcina beadását követően halállal végződtek. A páciensek többsége fiatal és középkorú nő volt. A világon összesen 17 millió embert oltottak ezzel a vakcinával, és összesen 58 esetben fordult elő vérrögképződés. (Guardian)