Észak-Korea nem vesz részt az olimpián

külföld
2021 április 06., 05:26

A koronavírus-járványra hivatkozva lemondta a szereplését a tokiói Olimpián az Észak-Koreai csapat. Ezt az ország sportminisztériuma jelentette be.

„Az észak-koreai Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi kockázatoktól megvédi a sportolóit, ezért az ország nem vesz részt a 32. olimpiai játékokon" - idézi Kim Il guk sportminisztert a közlemény.

Jong Mi Pak észak-koreai bírkozó nagy esélyekkel indult volna. Itt épp világbajnokságot nyer 2019-ben.
photo_camera Jong Mi Pak észak-koreai bírkozó nagy esélyekkel indult volna. Itt épp világbajnokságot nyer 2019-ben. Fotó: KEN SATOMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán miniszterelnök, Yoshihide Suga korábban azt nyilatkozta, hogy az olimpia jó alkalom lenne megszervezni egy csúcstalálkozót az új amerikai elnök és az észak-koreai vezetés közt. A dél-koreai Egyesülésért Felelős Minisztérium pedig egy közleményben sajnálkozott az északiak döntése miatt, hisz így egy újabb alkalmat mulasztanak el arra, hogy javítsanak a két Korea viszonyán.

Sokan kételkednek abban, hogy valóban a sportolók iránti aggodalom vezeti a diktatúrát, amikor eláll az olimpiai szerepléstől. Hivatalosan ugyan azt állítják, náluk nincs járvány, ám a jelek nem ezt mutatják. A múlt héten a phenjani orosz nagykövetség jelentette be, hogy gyakorlatilag rajtuk kivül nem maradt diplomáciai képviselet az országban, hatalmas áruhiány van, továbbá nem lehet gyógyszerekhez és orvosi ellátáshoz sem jutni.