Márciusban is rekordsokan bicikliztek Budapesten

közlekedés
2021 április 06., 18:43

A budai rakparton, az Árpád hídon és a Hungária körúton vezető bringaúton rekordokat döntött a bringás forgalom, ezeken a helyeken nem mértek még ennyi kerékpározót márciusban. Munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt a havi átlagos kerékpárforgalom - adta hírül a Magyar Kerékpárosklub.

Minden összevethető mérőhelyen többen kerékpároztak, mint tavaly márciusban. A biciklis forgalmat a BKK öt, bicikliutakon telepített, nyilvános adatokat nyújtó számlálóinak mérései alapján összesítették. Ezek így alakultak:

Árpád híd: 42 847 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami 25 százalékos növekedés a tavaly márciusihoz képest. Kétféle rekord dőlt meg itt idén: sosem volt ilyen magas a teljes havi mérés, március 27-én pedig 3159-en kerékpároztak el a mérőponton, ekkora napi forgalmat sem láttak még itt márciusban.

Bem rakpart: 72 750 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami 24,6 százalékkal több a tavaly márciusinál. Itt sem volt még soha ilyen magas a teljes havi mérés, március 27-én pedig 4839-en kerékpároztak el a mérőponton, ekkora napi forgalmat sem mértek még itt márciusban.

Egyre többen bicikliznek.
photo_camera Egyre többen bicikliznek. Fotó: Halász Júlia

Hungária körút: 21 640 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami mintegy 19 százalékkal több 2020 márciusához képest. Itt is megdőlt a márciusi napi rekord 1245 kerékpározóval 31-én.

Múzeum körút (egy irányban mérnek az Astoria felé): 35 154 kerékpározót mértek 2021 márciusban, ami majdnem 21 százalékos növekedést jelent a tavaly márciusi számokhoz képest.

Weiss Manfréd út: 15 558 kerékpározót mértek 2021 márciusban. Itt csak 2019 márciusához tudjuk hasonlítani az adatokat, ahhoz képest itt is látható a növekedés.

Tavaly április óta növekszik a kerékpárosforgalom a legtöbb fővárosi mérőponton. 2020-ban 15 százalékkal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben, a növekedés pedig még télen is folytatódott. Ennek egyik oka lehet, hogy sokan a távolságtartásra alkalmas kerékpározással igyekeznek elkerülni a fertőzéseket.

Az új kerékpársávok és a rakpart hétvégi megnyitása is sokaknak vonzóbbá tehette a kerékpározást, ugyanis felmérések szerint a magyarok szívesen ülnének többet biciklire, ha növekedne a bringasávok és utak hossza.

A Magyar Kerékpárosklub azt javasolta a fővárosnak, hogy a Bubi tavaszi újraindulására alakítsanak ki új kerékpársávokat, hogy folytatódhasson a pozitív trend, a közbringarendszer pedig sikeresebb lehessen, mint korábban.