Jeff Bezos megérti, hogy Joe Biden adót emelne, és támogatja a társasági adó emelését

TECH
2021 április 07., 13:36

Támogatja a társasági adó emelésére tett javaslatot Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egyben vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere.

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát hosszú ideje bírálják amiatt, hogy minden kiskaput kihasznál annak érdekében, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetnie. Az Amazon 2018-ban és 2019-ben például 1 dollár adót sem fizetett be az amerikai szövetségi költségvetésbe.

Biden adót emelne

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten ismertette a 2000 milliárd dollár értékű infrastruktúra-fejlesztési programját, aminek a végrehajtását részben a vállalati adók emeléséből befolyó pénzből finanszíroznák.

Az elnök többek között indítványozta, hogy emeljék 21 százalékról 28 százalékra a társasági adót, zárják be az adóelkerülést lehetővé tévő kiskapukat, állapítsanak meg egy adóminimumot az amerikai vállalatok külföldi bevételeire, nehezítsék meg a vállalati nyereségek adóparadicsomokba való menekítését.

Jeff Bezos megérti

Az elképzelésekről Bezos a cég blogfelületén azt írta: támogatják a Biden-kormányzat törekvését, hogy nagyszabású infrastrukturális befektetéseket hajtsanak végre az Egyesült Államokban. „Megértjük, hogy ez a beruházás engedményeket követel minden féltől abban, hogy mi fér a programba, ahogy abban is, hogy ki állja a költségeket (támogatjuk a társaságiadó-kulcs emelését)” – írja Bezos.

Jeff Bezos 2018. szeptember 19-én.
photo_camera Jeff Bezos 2018. szeptember 19-én. Fotó: Jim Watson/AFP

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején szorgalmazta, hogy állapítsanak meg egy globális társaságiadó-minimumot a nemzetközi tevékenységet folytató cégeknek. A kérdés ma napirendre kerül a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek videokonferenciáján.

Évek óta hiába kérik a pénzt

Az amerikai technológiai óriáscégek (köztük az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google) évek óta heves bírálatok kereszttüzében állnak. Világszerte azt vetik a szemükre, hogy túl kevés adót fizetnek ott, ahol az üzletüket ténylegesen bonyolítják, hatalmas profitjukat a könyvelőik a világon szinte bárhová át tudják csoportosítani.

Hosszú évek óta folynak nemzetközi tárgyalások a globális techcégek egységes megadóztatásáról, de eddig nem született megállapodás, így már több európai ország egyoldalúan vetett ki digitális szolgáltatási adót az érintett, túlnyomórészt amerikai vállalatokra. (MTI)