PDSZ: Ez a 19-ei nyitás orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben

járvány
2021 április 08., 11:03

„A pedagógusok ugyan az utolsó pillanatban megkaphatták a soron kívüli oltást, sokan azonban még mindig nem kerültek sorra, noha regisztráltak” – mondta a 168.hu-nak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki szerint nagyon veszélyes most mindenkire nézve, ha nyitásra kötelezik az intézményeket.

„Ez a 19-ei nyitás tulajdonképpen orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben. Mert az, hogy a pedagógusok megkapták az első oltást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők teljesen védettek lennének, és nem jelenti azt, hogy ők nem hordozhatják a vírust, tehát akár terjeszthetik a gyerekek körében. Ebben a hullámban pedig egyre több fiatalról hallani, hogy súlyos állapotba kerül” - mondta Komjáthy.

A szervezet elnöke hivatkozott a PDSZ márciusban közzétett kutatására is, amiből az derült ki, hogy tízből több mint hat oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust, 84 százalék pedig nem látja biztosítottnak a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket. Hozzátette, hogy azt remélik, „ezek az eredmények elegendőek lesznek ahhoz, hogy az oktatási kormányzat elfogadja azt az álláspontot, hogy 19-én lehetetlen a nyitás”. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a tanárok nem akarnak dolgozni, hanem arról, hogy digitális munkarendben akarnak tanítani, biztonságban. „Többektől halljuk, hogy ha 19-én valóban nyitnak az iskolák, akkor elmennek táppénzre, vagy kivesznek szabadságot. Vagyis semmilyen oktatás sem lesz. Ha marad a digitális oktatás, akkor viszont mindenki biztonságban taníthat és tanulhat.” – mondta Komjáthy, aki szerint „tíz nappal az érettségi kezdete előtt épp csak azt érik el, hogy összefertőzzék egymást a gyerekek”.

photo_camera Egy tanuló ablakot nyit egy németországi iskola tantermében, 2020. október 19-én Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance via AFP

A 168.hu kérdésére, hogy az érettségizők kapnak-e mentességet a kötelező bejárás alól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy az érettségi vizsgák hagyományos módon zajlanak majd.

Eközben az ADOM Diákmozgalom (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom, a korábbi Független Diákparlament) is közzétett egy felhívást, amihez több ezren csatlakoztak. Kijelentették, hogy nem mennek iskolába április 19-én, mert szeretnék megóvni magukat és környezetüket az újabb fertőzéshullámtól.