„Nem megyünk suliba április 19-től!”

oktatás
2021 április 07., 17:55

„Halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába, folytassuk az online oktatást!” - írja az ADOM Diákmozgalom (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom, a korábbi Független Diákparlament) felhívása, amit néhány ezren már vissza is igazoltak a Facebookon. A nagyon magas fertőzési és halálozási mutatókra hivatkoznak.

„A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát.”

Azt szeretnék, ha a középiskolákban április 19-e után is maradna az online oktatás, amíg ki nem alakul a tanárok teljes immunitása, az általános iskolákban pedig eldönthetnék a szülők, hogy elengedik-e iskolába a gyereküket. „Akik nem tudják megoldani az otthonmaradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét!„

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A felhívásban szerepel az is, hogy a nem védett tanárok választhassák az online tanítást, és a kormány nyújtson további segítséget a digitális oktatáshoz.

”Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást. Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk!”Gulyás Gergely miniszter szerdán azt mondta, nem látják komoly kockázatát az iskolanyitásnak. Az Orvosi Kamara viszont általában is szakmailag megalapozatlannak tartja a korlátozások lazítását, különösen a szolgáltatások és iskolák megnyitását.