Spanyolországban és Olaszországban sem oltanak már 60 év alattiakat az AstraZeneca vakcinájával

járvány
2021 április 08., 09:50

A döntést szerdán, azután hozták meg Madridban és Rómában, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elismerte, hogy a vérrögképződés az AstraZeneca egy nagyon ritka mellékhatása.

Annak ellenére, hogy az EMA nem változtatott a vakcinával kapcsolatos iránymutatásokon, hogy azt a továbbiakban kinek lehet vagy nem lehet beadni, mivel jelentős részben 60 évnél fiatalabbak voltak érintettek, Olaszország és Spanyolország is úgy döntött, hogy az AstraZeneca vakcinájával csak 60 évnél idősebbeket oltanak. Spanyolországban egy hónappal ezelőtt az AstraZenecát még pont az idősebb korosztálynak, az 55 év felettieknek nem akarták adni.

photo_camera Az AstraZeneca, valamint a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályán 2021. március 23-án Fotó: Bús Csaba/MTI/MTVA

Korábban Franciaországban, Hollandiában és Németországban is hasonlóan döntöttek, az AstraZeneca vakcinájával ott is csak a 60 évnél idősebbeket oltják.

Spanyolországban már 6,4 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját, közülük kicsivel több mint kétmillióan az AstraZeneca vakcináját kapták meg.

Olasz tisztviselők egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondták, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos új irányelvek nem vonatkoznak azokra, akik 60 év alattiak, és korábban már megkapták az oltás első adagját, ők kortól függetlenül AstraZenecát kapnak majd a második oltás alkalmával is.

(Financial Times)