Európai Gyógyszerügynökség: A vérrögképződés az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatása

járvány
2021 április 07., 14:19

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán ismertetett vizsgálati eredményei szerint van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a világban tapasztalt kevés vérrögképződéses eset között.

Ez azt jelenti, hogy a vérrögképződésre nagyon ritka mellékhatásként kell tekintenünk, és az EMA szerint a vakcina által nyújtott védelem még mindig felülmúlja a mellékhatások kockázatait.Az EMA vizsgálóbizottsága 86 trombózisos esetet tanulmányozott, melyek mindegyike az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban fordult elő. Itt összesen 25 millióan kapták meg a vakcinát, írja a STAT News.

Jelentős részben 60 évnél fiatalabbak voltak érintettek, ezért néhány országban már korábban úgy döntöttek, a továbbiakban csak idősek számára teszik elérhetővé ezt az oltóanyagot. Az EMA szerint azonban a rendelkezésre álló adatok alapján nem mondható, hogy bizonyos életkorban, vagy adott betegségekkel az emberek nagyobb veszélyben lennének. Ugyanígy azt sem lehet mondani, hogy a férfiak vagy nők fogékonyabbak lennének rá, idézi a BBC a szervezet vezetőjét, Emer Cooke-ot.

Az EMA bejelentésével egy időben Nagy-Britanniában közölték, hogy a jövőben más fajta vakcinát kínálnak a 30 évnél fiatalabbak számára, mert a gyógyszerhatóság 79 vérrögképződéses esetet azonosított. Ők is hozzátették, hogy ezek a mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő, és az emberek jelentős többségének továbbra is megfelelő ez az oltóanyag.

A brit gyógyszerhatóság munkatársa arról beszélt, hogy a vakcinák klinikai vizsgálatai során képesek megfigyelni a leggyakoribb mellékhatásokat. Logikus módon viszont azokról, amelyek ritkán fordulnak elő, csak akkor értesülhetünk, amikor már nagy tömegben oltják az embereket.

A vérrögképződés jellemző tünete a légszomj, a mellkasi fájdalom, a láb megdagadása, a tartós hasi fájdalom, a súlyos és tartós fejfájás vagy a homályos látás, illetve az apró, bőr alatti vérfoltok (nem a tűszúrás helyén). Aki ilyeneket tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz.