A kormány most nem számol a kínai CanSino és az indiai CoviShield vakcináival

járvány
2021 április 09., 11:23

Szijjártó Péter pénteken jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy csak akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagokat beszerezni, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Így lekerültek a napirendről azok a terveik, amikkel eredetileg keleti vakcinákkal növelték volna a készleteket a meglévő szerződéseken felül. A kínai CanSino és az indiai CoviShield oltóanyagaival a következő időszakban nem számolnak, mivel csak később tudtak volna szállítani.

Itt a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni. Ezért a most már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább” - mondta a külügyminiszter.

link Forrás

Szijjártó szerint „Oroszország eddig határidőre beszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra”, amit áprilisban fognak leszállítani. Majd a már bent lévő 800 ezer első oltáshoz 500 ezer másodikat, aztán a még hátralévő 200 ezer első oltáshoz szintén a másodikat szállítják majd le, de ennek még most rakják össze az időtáblázatát. A miniszter szerint a kínaiak már előteljesítésben vannak a Sinopharm-vakcinával. Az áprilisra esedékes 500 ezer vakcinából 100 ezer már itt van, így most a további mennyiségek ütemezéséről tárgyalnak.

Ezért a CanSino és a CoviShield oltóanyagai nincsenek az országban, „és mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre”,

ezért ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolni a következő időszakban.Pedig a két vakcinát a magyar hatóság már engedélyezte, a CanSino kedvéért még a gyógyszerbehozatali szabályokon is lazítottak. Majd március végén a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról beszélt, hogy bár még nem történt meg a szerződéskötés, heteken belül több millió érkezhet Magyarországra a kínai és az indiai vakcinákból.