Csúcsra ért az operatív törzs tájékoztatása

járvány
2021 április 09., 15:59

Március 31-én jelent meg az a nyílt levél, amiben több szerkesztőség közösen kérte, hogy a kormány érdemi segítséget nyújtson a járványhelyzet minél pontosabb bemutatásához, ahelyett, hogy nagy erőkkel akadályozná azt. A szabad tájékoztatás ugyanis életeket menthet.

A kérésre a válasz Kovács Zoltán államtitkártól érkezett, aki azzal hárított, hogy „az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban” és „a baloldali portálok kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet”.

Hogyan is működik a gyakorlatban, amikor az operatív törzs tájékoztatja a magyar sajtót?

A kérdéseket reggel 9-ig kell elküldeni a Koronavírus Sajtóközpontnak. Aztán hivatalosan negyed 12 körül, de valójában mindig később elkezdődik a „tájékoztató”.

Haladjunk időrendben:

Április elseje. Kiss Róbert alezredes és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tartotta a „tájékoztatót”. Mindketten elmondták, amit el szerettek volna, Kiss alezredes például azt a roppant érdekes adatot osztotta meg, hogy „több mint 750 ezer tehergépjármű lépett be Magyarországra az elmúlt hét hónapban”, Galgóczi fő üzenete pedig az volt, hogy mindenki tartsa be a húsvéti ünnepek alatt is a járványügyi és higiénés szabályokat. Ezután jöttek volna a kérdések, de nem jöttek.

link Forrás

Április 2. Húsvét miatt nem volt „tájékoztató”.

Április 3. Húsvét miatt nem volt „tájékoztató”.

Április 4. Húsvét miatt nem volt „tájékoztató”.

Április 5. Húsvét miatt nem volt „tájékoztató”.

Április 6. Öt nap után újra kamerák elé állt Kis Róbert ezredes, ezúttal Müller Cecília országos tiszti főorvossal. Ezalatt az idő alatt nem gyűlhetett össze sok kérdés, mert egyetlen egyet olvastak fel, az RTL Klubét, az antitest-tesztekről szólt.

link Forrás

Április 7. Újabb nap, ismét a nyilvánosság elé állt a Kiss-Müller kettős. Nem lehet azt mondani, hogy nem olvastak be kérdést, mert egyet igen, a Pesti Srácokét, hogy milyen otthoni praktikák segítenek átvészelni súlyos szövödmények nélkül a betegséget.

link Forrás

Április 8. Megint a kamerák előtt a Kiss-Müller páros. Kérdéseket ezúttal nem olvastak be, egyet sem, mert Kiss szerint a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter mindenre részletesen válaszolt. Ez nem egészen így van, Gulyásék szintén úgy tartanak tájékoztatót, hogy a kérdéseket előre be lehet küldeni, ezek közül szelektálnak. Van, amire válaszolnak, de visszakérdezni nem lehet. Van, amire azt válaszolják, hogy a kérdéssel az újságíró forduljon a Nemzeti Népegészségügyi Intézethez vagy az operatív törzshöz (sakk-matt), és van, amit be sem olvasnak.

link Forrás

Április 9. Kiss mellett Müller helyett ismét Galgóczi. Elmondták, amit el akartak, aztán kérdések helyett elköszöntek a nézőktől. Hétvégén nem lesz „tájékoztató”, folytatás hétfőn.

link Forrás

Ezért kérték a nyílt levélben a szerkesztőségek azt, hogy „alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen!”

És erre válaszolta Kovács, hogy „az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban”.

Arról, hogy mit tapasztaltak ezzel szemben Dunaszerdahelyen, a Parameter.sk két újságírója, Barak Dávid és Kálmán Norbert éppen pénteken mesélt a 444-nek. Csak egy példa: a kórház megkeresésétől számítva 48 órán belül el tudták kezdeni a forgatást a covid-osztályon.