Úgy néz ki, nyert az Amazon, nem lesz szakszervezet a raktárában

A szavazatok háromnegyedének összesítése után úgy tűnik, hogy nem alakul majd szakszervezet az Amazon egyik alabamai raktárában. A Bessemer városában lévő raktárban március vége óta számolják a szavazatokat, hogy a dolgozók megszavazzák-e egy szakszervezet alakítását. Ha elég szavazat összegyűlt volna, akkor ez lett volna az első szakszervezet az Amazon raktáraiban. 

A bessemeri szavazás óriási médiafigyelmet kapott az Egyesült Államokban és világszerte, a választást még Joe Biden amerikai elnök is kommentálta. Sok megfigyelő a szakszervezeti mozgalom szimbolikus küzdelmeként értelmezte a szavazást, ami adott esetben új lendületet adhat a szakszervezeteknek az egész országban. 

Fotó: CORY CLARK/NurPhoto via AFP

A szavazás jelenlegi állása szerint 1700 dolgozó szavazott a szakszervezet ellen, és nagyjából 700 mellette. A Reuters beszámolója szerint nagyjából 500 szavazatot nyilváníttatott érvénytelenné vagy az Amazon, vagy a kereskedelmi szakszervezet, amelyhez az Amazon munkatársai csatlakozni akartak. Ezek körül még sok vita várható, így nem kizárt, hogy valamennyit újraszámolnak majd. 

A CNBC cikke szerint még időbe telik, mire meglesz a hivatalos végeredmény, mert már a szavazás kezdete óta lehet arra számítani, hogy a vesztes fél jogi úton megtámadja majd az eredményt. Jelen állás szerint a szakszervezet jogi panaszaira lehet számítani. 

Ahogy ebben a korábbi cikkünkben írtuk, az Amazon híres arról, hogy válogatott és viszonylag agresszív stratégiákkal próbálja megakadályozni a dolgozói szerveződését, ami az üzemek teleplakátolásától és külön honlapok felállításától a dolgozók megfigyeléséig és fenyegetéséig, adott esetben pedig kirúgásáig terjed. A szakszervezet szerint a mostani szavazás alatt is tett olyan lépéseket a cég, amivel illegálisan befolyásolta a szavazást, ezért követelni fogja ezeknek az eseteknek a kivizsgálását. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó