Dulakodásba torkollt egy kórház kiürítése Bukarestben

A csendőrök és néhány tüntető közti dulakodássá vált a bukaresti Foisor ortopédiai kórház kiürítése. A betegeket péntek este kezdték elszállítani, hogy az épületben covid-osztályokat alakíthassanak ki. Az MTI szerint

volt akit mentőkkel, másokat a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - vittek át más kórházakba. Nem sokkal a költözés kezdete után megjelentek az épületnél annak a csoportnak a tagjai, akik a napokban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen.

A transindex szerint a román orvosszakszervezet egyik vezetője, Victor Hușanu is a helyszínen volt, aki azt mondta, 

„A betegeket, akiket alig pár órája műtöttek meg, az éjszaka közepén átöltöztetik? A XXI. században! Szinte mind a száz beteget, akinek kórházi kezelésre volt szüksége, hazaküldik.”

Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára elnézést kért az érintettektől és családjaiktól, amiért ilyen körülmények között történt a kiürítés, ám szükségesnek nevezte azt. „A döntést azért kellett meghozni, hogy olyan betegek életét lehessen megmenteni, akik máskülönben nem jutottak volna megfelelő ellátáshoz” - mondta. Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken már 29 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain a közlemény szerint.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.