Dulakodásba torkollt egy kórház kiürítése Bukarestben

külföld
2021 április 10., 10:23

A csendőrök és néhány tüntető közti dulakodássá vált a bukaresti Foisor ortopédiai kórház kiürítése. A betegeket péntek este kezdték elszállítani, hogy az épületben covid-osztályokat alakíthassanak ki. Az MTI szerint

volt akit mentőkkel, másokat a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - vittek át más kórházakba. Nem sokkal a költözés kezdete után megjelentek az épületnél annak a csoportnak a tagjai, akik a napokban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen.

A transindex szerint a román orvosszakszervezet egyik vezetője, Victor Hușanu is a helyszínen volt, aki azt mondta,

„A betegeket, akiket alig pár órája műtöttek meg, az éjszaka közepén átöltöztetik? A XXI. században! Szinte mind a száz beteget, akinek kórházi kezelésre volt szüksége, hazaküldik.”

Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára elnézést kért az érintettektől és családjaiktól, amiért ilyen körülmények között történt a kiürítés, ám szükségesnek nevezte azt. „A döntést azért kellett meghozni, hogy olyan betegek életét lehessen megmenteni, akik máskülönben nem jutottak volna megfelelő ellátáshoz” - mondta. Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken már 29 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain a közlemény szerint.