Néhány szóbeli érettségit mégis megtartanak

belföld
2021 április 10., 08:38

Az idei érettségi szóbeli és gyakorlati vizsgarészeit néhány esettől eltekintve nem szervezik meg, derül ki most már a Magyar Közlönyből is. Az erre vonatkozó kormányrendeletet a hvg.hu szemlézte.

Abban az esetben kell mégis az iskolában, szóban vizsgázniuk a diákoknak,

  • ha az olyan tantárgy, amely középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik (ezek tavaly a célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet és a hittan voltak),
  • ha emelt szintű szóbeli vizsgával nyelvvizsga értékű vizsgát szeretne letenni
  • vagy, ha írásbeli vizsgán 12 és 25 százalék között teljesített.

A rendelet megszabja, hogy elektronikus úton kell előkészíteni, megszervezni, a vizsgákat és így is kell értékelni őket. Az írásbelik és a felsorolt esetekben megszervezett szóbelik során be kell tartani az egészségvédelmi intézkedéseket és

egy helyiségben legfeljebb 10 vizsgázó lehet.A diákok a dolgozatokat május 31-én és július 1-én tekinthetik meg, de el is lehet nekik küldeni beszkennelve. Észrevételeiket is elküldhetik emailben június 2-án délután 4 óráig.

A testnevelésből érettségizőknek is lesz szóbelije és gyakorlati vizsgája is a tanára és a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében. A vizuális kultúra tárgyból viszont középszinten nem lesz gyakorlati vizsga, csak az írásbeli alapján értékelik a diákokat.