Pénzmosás és okirathamisítás miatt állítják bíróság elé a volt portugál kormányfőt

külföld
2021 április 10., 17:14

Az ügyészség korrupcióért is felelősségre akarta vonni José Sócrates volt portugál miniszterelnököt, de Ivo Rosa, az illetékes portugál legfelső büntetőtörvényszék bírája úgy döntött, hogy a vádak ellentmondásossága, megalapozatlansága, valamint az elévülés ezt nem teszi lehetővé. A Lusa portugál állami hírügynökség szerint Rosário Teixeira ügyész panaszt nyújtott be Rosa döntése ellen. A pénzmosás kettőtől tizenkét évig, az okirathamisítás három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Sócratest, aki 2005 és 2011 között volt Portugália miniszterelnöke, a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe 2014 novemberében Portugália eddig legnagyobb, Marquis fedőnevű, korrupcióellenes nyomozása keretében.

photo_camera José Sócrates 2021. április 9-én Fotó: ANDRE ALVES/Anadolu Agency via AFP

A több mint 4000 oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. Úgy tudni, ezeket 2006 és 2015 között követte el.

A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak. Időközben mindkét vállalkozás megszűnt, eurómilliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult.

A szociáldemokrata politikus ártatlannak vallja magát, az eljárást pedig politikailag motiváltnak tartja. (MTI)