Eddig 53 ezer külföldi oltatta be magát Szerbiában

Március végén óriási sorok alakultak ki Szerbia határain, az országban ugyanis a külföldiek is ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül kaphatták meg a koronavírus elleni védőoltást. A kormány hétvégi tájékoztatás szerint eddig 53 ezer külföldi kapott oltást Szerbiában. A többségük a szomszédos országokból: Észak-Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából ás Montenegróból érkezett, de voltak, akik Ausztriából, Magyarországról vagy Olaszországból mentek át.

Mihailo Jovanovic, az e-közigazgatási iroda igazgatója vezetője elmondta, hogy az oltás a helyieknek és a külföldieknek is ingyenes. Ugyanakkor jelenleg nem oltanak külföldieket, inkább a helyiekre koncentrálnak. Majd ha őket beoltották, akkor fontolják meg, hogy a külföldi regisztráltak is megkapják-e a vakcinát.

Branislav Tiodorović epidemiológus és az országos válságtörzs tagja arról beszélt, hogy enyhítésekre június előtt nem lehet számítani.

A 7 milliós országban eddig 2,88 millió ember kapta meg legalább az első oltását, várhatóan a jövő héten érik el a 3 milliót. 1,7 millió ember pedig már a második adagot is felvette. Jovanovic szerint már majdnem mindenkit beoltottak, aki regisztrált. A jövő héten kapnak még 100 ezer adag Pfizer-vakcinát, amivel azokat oltanak be, akik kifejezetten ezt választották. Szerbiában az EU által jóváhagyott vakcinák mellett az orosz Szuptnyik V-vel és a kínai Sinopharm oltóanyagát használják. (Magyar Szó/ORF)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó